배아를 제거한 현미립내의 무기질의 분포

Distribution of Minerals within the Degermed Brown Rice Kernel

  • 송보현 (순천대학 식품가공학과) ;
  • 김동연 (전남대학교 식품가공학과) ;
  • 김성곤 (단국대학교 식품영양학과) ;
  • 김용두 (순천대학 식품가공학과) ;
  • 최갑성 (순천대학 식품가공학과)
  • Song, Bo-Hyeon (Department of Food Science and Technology, Sunchon National University) ;
  • Kim, Dong-Youn (Department of Food Science and Technology, Chonnam National University) ;
  • Kim, Sung-Kon (Department of Food Science and Nutrition, Dankook University) ;
  • Kim, Young-Du (Department of Food Science and Technology, Sunchon National University) ;
  • Choi, Kap-Seong (Department of Food Science and Technology, Sunchon National University)
  • 발행 : 1988.06.30

초록

배아를 제거한 일반계 및 다수계 각 3품종을 도정하고, 도정분회 및 잔유립의 무기질 함량을 분석하였다. 분회 I (무게비로 약 4.4%)은 현미에 비하여 나트륨이 14.8배, 인이 5.7배, 칼륨과 철이 5.4배, 마그네슘이 4.2배, 칼슘이 3.8배, 망간이 3.7배, 구리가 3.6배, 아연이 2.3배 높았다. 무기질의 농도는 잔유립에서 가장 낮았으며, 잔유립의 무기질 함량은 현미 자체보다 낮았다. 무기질 중 나트륨의 농도 구배가 가장 심하였고 철은 비교적 균일하게 분포되어 있었다.

The contents of minerals of the milled fractions of degermed Japonica and J/Indica brown rices were determined. The fraction I(about 4.4% of the kernel weight) contained 14.8 times as much sodium as did the original kernel; phosphorus, 5.7 times; potassium and iron, 5.4 times; magnesium, 4.2 times; calcium, 3.8 times; manganese, 3.7 times; Copper, 3.6 times; and Zinc, 2.3 times. Concentrations of these minerals were the lowest in the residual kernel, which contained less than the original brown rice. Sodium showed the most deepest concentration gradient, while iron was the most evenly distributed within the kernel in all samples.

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