느타리버섯, 표고버섯 및 양송이의 유리당(遊離糖)과 당(糖)알코올 조성

Contents of Free-Sugars & Free-Sugaralcohols in Pleurotus ostreatus, Lentinus edods & Agaricus bisporus

  • 홍재식 (전북대학교 식품가공학과) ;
  • 김태영 (전라북도 농촌진흥원)
  • Hong, Jai-Sik (Department of Food Science & Technology, College of Agriculture, Jeonbuk National University) ;
  • Kim, Tae-Young (Rural Development Administration)
  • 발행 : 1988.08.01

초록

국내에서 널리 인공재배되고 있는 식용버섯인 느타리버섯(Pleurotus ostreatus), 표고버섯(Lentinus edodes) 및 양송이(Agaricus bisporus)의 유리당 및 당알코올을 GCL 법으로 분석하여 버섯의 종류. 부유 및 조기별 차이점을 비교 정토한 결과는 다음과 같다. 3종의 버섯에서 trehalose, glucose, fructose, mannitol, arabitol 및 glycerol등이 확인되었다. 유리당 및 당알코올의 충 함량은 표고버섯 $12.7{\sim}18.9%$, 양송이 $9.2{\sim}16.1%$, 느타리버섯 $8.2{\sim}10.6%$ 순 이었고 표고버섯에서는 mannitol과 arabitol, 양송이에서는 mannitol, 느타리버섯에서는 tehalose와 mannitol이 특징적으로 많이 함유되어 있었다. 부위별로 비교했을때 느타리버섯과 양송이는 자루보다 갓부위에 많았으나 표고버섯은 자루부위에 많았고 크기별로는 크기가 클수록 대체로 유리당 및 당알코올 함량이 감소하는 경향이었다.

Compositions of free-sugars and sugar-alcohols in three cultivated mushrooms, Pleurotus ostreatus, Lentinus edodes and Agaricus bisporus were analyzed by gas-liquid chromatography and compositional differences of these components depending on species, sizes of fruiting body and portions(pileus and stipe) were investigated. Glucose, fructose, trehalose, glycerol, arabitol and mannitol were identified in each of the three mushrooms. The major components were mannitol and arabitol in Lentinus edodes, mannitol in Agaricus bisporus, trehalose and mannitol in Pleurotus ostreatus. The total free-sugars and sugar-alcohols content were in the range of 12.7-18.9% in Lentinus edodes, 9.2-16.1% in Agaricus bisporus and 8.2-10.6% in Pleurotus ostreatus. Total contents of these components in Pleurotus ostreatus and Agaricus bisporus were higher in pileus than those in stipe and it was decreased as pileus size development in all of three edible mushrooms.

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