젖소 초유 Casein Micelle의 이화학적 성질에 관한 연구

Some Physicochemical Properties of Bovine Colostral Casein Micelles

  • 이철원 (제주대학교 식품영양학과) ;
  • 김영교 (고려대학교 축산학과)
  • Lee, Chul-Won (Department of Food Science and Nutrition, Cheju National University) ;
  • Kim, Young-Kyo (Department of Animal Science, Korea University)
  • 발행 : 1988.04.01

초록

초유 casein micelle의 특성을 조사하였다. 분만직후의 초유로부터 정상유로 이행됨에 따라서 총단백질의 함량은 감소하였으며, casein과 유청단백질의 비율에 있어서 casein은 증가한 반면 유청단백질은 감소하였다. 한편 탈지시킨 초유를 $100,000{\times}g$에서 10분(pellet 1), 30분(pellet 2)및 60분(pellet 3)동안 초원심분리하여 casein micelle을 크기별로 분리하였고, 상징액 중의 casein(serum casein)을 pH4.6에서 산침전 시킴으로 제조하였다. 분만직후의 초유로부터 정상유로 시간이경과함에 따라서 크기가 큰 micelle (pellet 1)의 양은 점차 감소하는 경향을 나타내었고, 중간크기의 micelle (pellet 2)의 양은 분반직후의 것을 제외하면 거의 일정한 수준을 유지하였으며, 작은 크기의 micelle (pellet 3)의 양은 점차 증가하였고, serum casein의 양은거의 일정하게 나타났다. 또 초원심분리에 의하여 얻은 각 casein micelle의 casein함량 중 ${\alpha}_{s1}-$${\alpha}_{s2}-casein$${\beta}-casein-5P$의 양은 micelle의 크기가 작아짐에 따라 감소하였으나, x-casein의 양은 현저히 증가하였으며, ${\beta}-casein-1P$(f29~209), (f106-209) 및 (f108~209)의 양에 있어서는 큰 차이가 없었다. 또 serum casein의 조성은 전 casein과 비교하여 볼 때 차이가 있었다.

This experiment was carried out to study the properties of casein micelles obtained from colostral skim milk. As lactation was progressed from parturition until 240h after calving, the content of total protein decreased while the proportion of casein to whey protein increased. Fractionaltion according to the site of casein micelle was done by ultracentrifugation at 100,000 x g for 10 minutes(pellet 1), 30 minutes(pellet 2) and 60 mintes(pellet 3) and the serum casein was prepared by acid precipitation of final supernatant at pH 4.6. During the lactation period, the relative amount of pellet 1(large size) decreased, that of pellet 2(middle size) maintained nearly constant level except for pllet from parturition, that of pellet 3(small size) increased, and the serum casein showed almost constant level. The relative amounts of ${\alpha}_{s1}-casein\;and\;{\alpha}_{s2}-casein\;and\;{\beta}-casein-5P$ in the pellets decreased and that of x-casein increased markedly with decreasing micelle size, but the relative amounts of ${\beta}-casein-1P$(f 29-209), (f 106-209) and (f 108-209) showed little change. The composition of the serum casein was different from that of the skim milk casein.

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