$Einflu{\beta}$ der Extraktionsmethode und Losungsmittel auf einige Minorbestandteile in den rohen Olen und die Autoxydationsbereitschaft der Ole

추출 방법과 용매가 채종유 중 수종 미량성분의 그 자동산화능에 미치는 영향

  • Published : 1987.06.01

Abstract

Effects of the extraction-methods and solvents on some minor components in crude rapeseed-oil and the autooxidation of the oils were examined in this study. The contents of unsaponifiable matters and sterols were not significantly variied depending on the extraction-methods and solvents. Chlorophyll-contents were elevated with the increasing molecular weights of extractionsolvents. Any significant effect of the extraction-temperature on the yield of chlorophyll was not observed. Autoxidation-tendency of the oils was found to be dependent on the boiling points of extraction-solvents.

추출방법과 용매가 조 채종유중의 미량성분과 그 자동산화성에 미치는 영향에 관해 검토하였다. 불검화물과 Sterol 함량은 추출방법(Twisselmaun과 Soxhlet)과 사용한 용매의 종류(Pentan, Hexan, Heptan) 종류에 따라 변화되지 않았으며 Chlorophyll 함량은 추출용매의 분자량의 증가에 따라 증가되고 사용된 추출법 상호간에는 Chlorophyll 수율에 유의한 영향을 미치지 않았다. 채종유가 자동산화되는 경향을 추출용매의 비점이 상승함에 따라 증가되는 것으로 관찰되었다.

Keywords