HPLC를 이용한 대두유 인지질의 분석

Analyses of Phospholipids in Soybean Oils by HPLC

  • 윤석후 (미오하이오주립대학교 식품과학영양학과) ;
  • 민병성 (미오하이오주립대학교 식품과학영양학과) ;
  • 여영근 (미오하이오주립대학교 생리화학과) ;
  • 엘에이호라스 (미오하이오주립대학교 생리화학과)
  • Yoon, Suk-Hoo (Department of Food Science and Nutrition, The Ohio State University) ;
  • Min, David-B. (Department of Food Science and Nutrition, The Ohio State University) ;
  • Yeo, Young-K. (Department of Physiological Chemistry, The Ohio State University) ;
  • Horrocks, Lloyd A. (Department of Physiological Chemistry, The Ohio State University)
  • 발행 : 1987.02.01

초록

헥산으로 추출한 대두유의 탈취유와 클로로포름-메타놀로 추출한 대두원유내에 존재하는 인지질의 정성정량 분석을 고성능 액체크로마토그라피를 사용하여 행하였다. 헥산으로 추출한 대두원유, 탈검유, 정제유, 탈색유 및 탈취유의 인함량은 각각 510, 120, 5, 1.4. 1ppm이었으며 클로로포름-메타놀로 추출한 대두원유의 인함량은 800ppm이었다. 원유내에서 확인된 인지질은 포스파터딜콜린, 포스파티딜에타놀아민, 포스파티딜이노시틀, 포스파티딜세린, 포스파티딜산이었으며, 탈취유에서는 포스파티딜세린과 포스파티딜에타놀아민만이 검출되었다. 이 분석방법을 사용하면 대두유내의 모든 인지질을 30분이내에 개별적으로 분리하고, 0.1ppm수준까지 정량분석할수 있다.

The qualitative and quantitative analyses of phospholipids in chloroform-methanol extracted crude and hexane extracted deodorized soybean oils were carried out by High-Performance Liquid Chromatography (HPLC). The phosphorus contents in hexane extracted crude, degummed, refiend, bleached and deodorized soybean oil were 510, 120, 5, 1.4 and 1 ppm, respectively. The chloroform-methanol extracted crude soybean oil had 800 ppm phosphorus. The phospholipids found in crude oil were phosphatidylcholine, phosphatidylethanolamine, phosphatidylinositol, phosphatidylserine and phosphatidic acid. Only phosphatidylchonine and phosphatidylethanolamine were detected in the deodorized soybean oil. The HPLC method described in this report can separate and detect individual phospholipids in soybean oil at 0.1 ppm level in 30 min.

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