Two Strains of Colletotrichum gloeosporioides Penz. Causing Anthracnose on Pepper Fruits

고추탄저병균 Colletotrichum gloeosporioides Penz.의 2계통

  • Kim Wan Gyu (Department of Plant Pathology, Institute of Agricultural Sciences, Rural Development Administration) ;
  • Cho Eui Kyoo (Department of Plant Pathology, Institute of Agricultural Sciences, Rural Development Administration) ;
  • Lee Eun Jong (Department of Plant Pathology, Institute of Agricultural Sciences, Rural Development Administration)
  • 김완규 (농촌진흥청 농업기술연구소 병리과) ;
  • 조의규 (농촌진흥청 농업기술연구소 병리과) ;
  • 이은종 (농촌진흥청 농업기술연구소 병리과)
  • Published : 1986.05.01

Abstract

Each of 48 monoconidial isolates of Colletotrichum gloeosporioides Penz. obtained from diseased fruits of pepper was classified into strain G or strain R based upon pathogenicity to green and red fruits, morphology of conidia, and cultural characteristics in potato dextrose agar. The strain G was designated for isolates to cause anthracnose symptoms both on green and red fruits. All isolates of the strain G produced conidia abundantly. but produced no perithecia and setae in PDA. Conidia of all isolates in the strain G were attenuated or round at one end. The optimum temperature for mycelial growth of strain G was $26-28^{\circ}C$. The mycelia of strain G in PDA appeared to be whitish when young, and turned to be dark in old culture. Symptoms on pepper fruits caused by the strain G were somewhat sunken to be circular to elliptical lesions. Yellowish conidial masse were observed at the center of lesions, and the lesions turned to irregular shape and to reddish brown color in the later stage of disease development. No setae were visible on the acervuli. The strain R was designated for isolates to cause anthracnose symptoms only on red fruits of pepper. All isolates of the strain R produce conidia, and perithecia of Glomerella cingulata (Stonem.) Spauld. & v. Sch. in PDA. Some isolates of the strain R produced setae in culture under fluorescent light. Conidia of all isolates in the strain R were round and blunt at the ends. The optimum temperature for mycelial growth of strain R was the same as that of strain G. The mycelial growth of strain R was faster than that of strain G in PDA. The mycelia of strain R in PDA appeared to be gray to dark. Symptoms on pepper fruits caused by the strain R were circular to irregular black ring-spots Short setae or no setae were visible on the acervuli.

고추탄저병 이병과에서 분리한 Colletotrichum gloeosporioides Penz.의 48개 단포자분리균주를 풋소추와 붉은 고추에 대한 병원성, 분성포자의 형태, PDA배지에서의 배양적 특성에 다라 계통G와 계통R로 분류하였다. 풋고추와 붉은 고추에서 탄저병징을 일으키는 계통 G의 모든 균주들은 PDA배지에서 분생포자를 많이 형성하였으나, 자양각과 강모는 전혀 형성하지 않았다. 계통 G에 속에서 모든 균주들의 분생포자는 한쪽 끝이 좁거나 둥글었다. 계통G의 균사생장 적온은 $26^{\circ}C\~28^{\circ}C$였다. PDA배지에서 자라는 계통G의 균총 색깔은 배양초기에는 흰색이다가 배양기간이 길어짐에 따라서 어두운 색깔을 띠었다. 계통G에 의하여 고추열매에 형성된 탄저병징은 다소 움푹 들어간 원형내지 타원형의 병반이고, 병반 중앙에 황색의 분생포자 덩어리가 형성되며, 병이 진전됨에 다라서 병반은 적갈색을 띤 부정형으로 되었다. 그리고 포자층위 강모가 형성되지 않았다. 붉은 고추에서만 탄저병징을 일으키는 계통R의 모든 균주들은 PDA배지에서 분생포자와 Glomerella cingulata(Stonem.) Spauld & v. Sch.의 자양각을 형성하였으며, 일부 균주가 형광등조사배양에서 강모를 형성하였다. 계통R에 속하는 모든 균주들의 분생포자는 양끝이 둥글고 무디었다. PDA배지에서 계통R의 균사생장 적온은 계통G의 균사생장 적온과 같았으나, 계통R의 균사생장 속도는 계통G의 균사생장 속도보다 빨랐다. PDA배지에서 자라는 계통R의 균총 색깔은 탄색내지 어두운 색깔이었다. 계통R에 의하여 고추열매에 형성된 탄저병징은 원형 내지 부정형의 검은 륜문 병반이고, 포자부위에 짧은 강모가 형성되거나 형성되지 않기도 하였다.

Keywords