Effects of Intake on Digestibilty of Grass Hay Harvested at Different Cutting Dates

예취시기를 달리한 건초의 섭취량이 소화율에 미치는 영향

  • Published : 1985.05.30

Abstract

This experiment was conducted to investigate the effects of maturity and intake on digestibility of grass hay harvested at different dates. Hay was prepared from first-growth forage which cutting dates were: 4 June (vegetative, called early-cut) 30 June (heading, called late-cut). The grass hay fed to wethers at restricted and ad libitum levels of intake. The results obtained are summarized as follows: 1. As delay in cutting date, contents of crude protein and crude fat decreased, while fibre and lignin increased. 2. On ad libitum feeding of early-cut and late-cut hay, the DM intake were $82g/W_{kg}^{0.75}\;and\;68g/W_{kg}^{0.75}$ respectively. 3. There was no significant difference in dry matter digestibility of early-cut hay between restricted and ad libitum feeding, but dry matter digestibility was decreased markedly in ad libitum feeding when leaves fecal condition out of account. Digestibility of crude protein, organic matter and fibre contained in early-cut hay were tended to decrease slightly in ad libitum when compared with restricted feeding, but were not significantly. 4. Digestibilities decreased significantly with increase of intake in late-cut except for crude protein (P<0.05 or P<0.01). 5. In the comparison of digestibility for all composition, early-cut hay was higher (P<0.01) than late-cut hay.

본(本) 시험(試驗)은 예취시기(刈取時期)를 달리하여 조제(調製)된 건초(乾草)를 이용(利用)하여 예취시기(刈取時期)와 섭취량(攝取量)이 소화율(消化率)에 미치는 영향에 대하여 검토(檢討)하였다. 목초(牧草)는 6월(月) 4일(日)(영양생장기(榮養生長期))과 6월(月)30일(日)(출수기(出穗期))에 예취(刈取)된 1 번초(番草)로 건초(乾草)를 조제(調製)하였으며 이 건초(乾草)는 제한급여(制限給與)와 수준(水準)으로 급여(給與)하였다. 그 결과(結果)를 요약(要約)하면 다음과 같다 1. 예취시기(刈取時期)가 지연(遲延)됨에 따라 조단백질(粗蛋白質) 및 조지방함량(粗脂肪含量)은 감소(減少)하였고, 섬유질(纖維質) 및 lignin함량(含量)은 증가(增加)하였다. 2. 조기예취건초구(早期刈取乾草區)와 만기예취건초구(晩期刈取乾草區)의 건물섭취량(乾物攝取量)은 각각(各各) $82g/W_{kg}^{0.75}$$68g/W_{kg}^{0.75$이였다. 3. 조기예취건초구(早期刈取乾草區)에서 제한급여(制限給與)와 자유채식간(自由採食間)의 건물소화율(乾物消化率)에서는 유의차(有意差)가 없었으며, 배분상태(排糞狀態)를 고려(考慮)하지 않은 무제한급여(無制限給與)에서는 현저하게 감소하였다. 그리고 조단백질(粗蛋白質), 유기물(有機物) 및 섬유질소화율(纖維質消化率)에서도 유의차(有意差)는 없었으나 자유채식(自由採食)했을 때가 감소(減少)하는 경향을 보였다. 4. 만기예취건초구(晩期刈取乾草區)의 경우 조단백질소화율(粗蛋白質消化率)을 제외한 전성분(全成分)의 소화율(消化率)이 섭취량(攝取量)의 증가(增加)에 따라 유의(有意)하게 감소(減少)하였다. (P<0.05 혹은 P<0.01) 5. 조기예취건초구(早期刈取乾草區) 와 만기예취건초구간(晩期刈取乾草區間)의 소화율(消化率)을 비교하면 1%수준(水準)의 유의차(有意差)가 있었다.

Keywords