초록
콩우유 비지를 acetone과 ethyl alcohol로 세척한뒤 $60^{\circ}C$에서 건조시킨 건조비지의 흡습특성(吸濕特性)과 건조비지를 밀가루에 혼합하였을때 수분함량과 수분활성도 간의 관계를 밝히고져 본 연구를 시행하였다. 건조비지는 상대습도(相對濕度)(RH)별(別)로 $20^{\circ}C$에서 저장중 평형 수분함량에 도달하기 전에 과흡습(過吸濕) 경향을 보였으며 저장중의 흡습농도(吸濕溫度)는 모든 RH에서 높은 상관계수를 갖는 log(dw/dt)=b log t+log a의 관계식으로 계산이 가능하였다. 또한 건조비지를 밀가루와 혼합하였을때 등온흡습곡선(等溫吸濕曲線)으로부터 얻어지는 수분함량(Mi)과 수분활성도(Aw)간의 관계는 Mi=b Aw+ a의 직선 관계식을 보여 주었다. 이 식(式)을 타연구자(他硏究者)들이 제안한 식(式)들과 비교할때 실측치(實測値)에 더 유사한 계산값을 보여 본 연구에서 제안한 식(式)이 건조 비지와 밀가루의 혼합물(混合物)에는 적합(適合)한 관계식이라 할 수 있었다.
Dried soymilk residue(SMR) which was prepared by washing with ethanol and acetone, followed by drying at $60^{\circ}C$ was investigated for its sorption characteristics and the relationship between moisture content and water activity when it was mixed with wheat flour. During storage at $20^{\circ}C$ and various RH, an excess sorption phenomena was observed for solvent treated and dried SMR before equilibrium reached. A simple equation of log(dw/dt)=b log t+log a, where t is storage time(hr) and w is %$(H_2O)$ was drived for sorption or desorption rate of dried SMR at RH range of 12%-92%. From sorption isothermifigure, the moisture content(Mi) could be calculated from water activity by the equation of Mi=b Aw+a. The proposed equation was proved to have better fitness than those of the Smith isotherm equation or Lang and Steinberg equation for the mixture of dried SMR and wheat flour.