Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 17 Issue 1
- /
- Pages.41-44
- /
- 1985
- /
- 0367-6293(pISSN)
Factors Affecting Hydration Rate of Black Soybeans
검정콩의 흡수속도(吸水速度)에 미치는 영향인자
- Kim, Woo-Jung (Department of Food Science, King Sejong University) ;
- Shin, Ea-Sook (School of Public Health, Seoul National University) ;
- Kim, Chong-Kun (Department of Food Science, King Sejong University) ;
- Yang, Cha-Bum (Department of Food and Nutrition, Hanyang University)
- Published : 1985.02.28
Abstract
Dried black soybeans were soaked in water at the temperature range of
콩자반과 밥밑콩으로 사용되는 검정콩을 침지(浸漬)시킬 때 온도(溫度), 소금 및 설탕농도(濃度)가 흡수속도(吸水速度)에 미치는 영향이 대하여 조사(調査)하였다. 그 결과 침지온도(浸漬溫度)의 상승은 흡수속도(吸水速度)를 증가시켜 평형 수분 함량에 도달하는 시간(時間)을 감축시켰으며 일정수분함량(一定水分含量)에 도달하는데 필요한 시간과 온도와의 관계를
Keywords