전복(Haliotis discus hannai) 내장에 함유된 지질 단백질 결합 카로티노이드

Lipoprotein Bound Carotenoids Occurred in the Viscera of Abalone (Haliotis discus hannai)

  • 이태녕 (서울대학교 사범대학 화학교육과) ;
  • 이대형 (서울대학교 사범대학 화학교육과) ;
  • 박수남 (서울대학교 사범대학 화학교육과)
  • Lee, Tae-Young (Department of Chemistry Education College of Education, Seoul National University) ;
  • Lee, Dae-Hyung (Department of Chemistry Education College of Education, Seoul National University) ;
  • Park, Soo-Nam (Department of Chemistry Education College of Education, Seoul National University)
  • 발행 : 1984.03.31

초록

전복 내장중에 지질단백질과 결합한 카로티노이드 색소를 추출하고, 확인하여 본 결과, 주성분은 lutein의 지방산 에스테르와 lutein임이 밝혀졌다. 에스테르를 이루고 있는 성분 지방산은 주로 lauric acid (68%)와 myristic acid (17%)였으며, 이것은 전복내의 triglyceride나 cholesterol ester의 성분 지방산과는 판이한 양상을 보여 주고 있다. 전복의 선택적 대사에 의한 간단한 카로티노이드의 양상은 전복내장의 카로티노이드를 아세톤으로 추출했을 때의 전 추출물이 보여주는, 아마도 먹이에서 유래된 다양한 카로티노이드 분포와는 대조적으로 lutein만 선택적으로 대사됨을 보여주고 있다.

The lipoprotein-bound carotenoids occurred in the viscera of abalone (Haliotis discus hannai) were separated and characterized to be the mixture of fatty acid esters of lutein and free lutein. The main fatty acid components of the esters were lauric (68%) and myristic acid (17%), and indicated the characteristic pattern compared with that of triglycerides and cholesterol esters in abalone. Patterns of carotenoids from the lipoproteins were, simple and this suggested selected metabolisms of various feed-originated carotenoids found in the whole acetone extract of abalone.

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