한국식품영양과학회지 (Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition)
- 제13권1호
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- Pages.15-21
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- 1984
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- 1226-3311(pISSN)
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- 2288-5978(eISSN)
국산(國産) Retort Pouch의 식품포장적성(食品包裝適性)에 관한 조사 연구
Studies on the Adaptability of Home Made Retort Pouch for Food Packaging
- Park, Moo-Hyun (Food Research Institute/A.F.D.C) ;
- Chung, Dong-Hyou (Department of Food Science and Technology, Chung Ang University) ;
- Kim, June-Pyung (Department of Food Science and Technology, Chung Ang University) ;
- Shin, Dong-Hwa (Food Research Institute/A.F.D.C)
- 발행 : 1984.03.31
초록
국산 retort pouch의 실용 가능성을 확인하기 위하여 수입하여 사용되고 있는 외국제품과의 성능을 비교한 실험 결과를 요약하면 다음과 같다. 가) 공전(空錢)상태에서의 물성강조 시험결과는 국산 제품(SM-4ply, SM-3ply)과 외국제품(JP-4ply JP-3ply)이 거의 동일한 강도를 유지하고 있었다. 나) Model식품을 이용한 pouch 물성(物性)강도의 경시적 변화결과도 외국제품에 비교하여 손색이 없었으며 laminate강도(적층박리강도)에서는 국산제품이 다소 우수한 결과를 보였다. 다) 실용제품(寶用製品)(retort curry and (packea rice)의 생산(生産)을 위한 실질적인 제조과정을 통하여 pouch의 내열성 및 내용식물의 보존성에 대하여 조사한 결과 국산제품과 외국제품간의 성능차이는 없었으며 이들 공시(供試) pouch는
In order to ascertain the practical possibility of home made retort pouches for production of retort pouch foods in factory, two kinds of retortable pouches, i. e. 3 ply film (polyester film/Al. foil/casting polypropylene) and 4 ply film(polyester film/Al. foil/nylon/casting poll·propylene) were developed in Korea, and then, their physical properties, such as physical strength, heat resistance during thermal processing and preservability of foods and sanitary safety, were tested and compared with the foreign made pouches. The results obtained were summarized as follows. a. The physical strength of home made retort pouches in processing model foods(soybean oil 5 %, acetic acid 2%, starch 5 % and water to 100 %) was equal to that of foreign made pouches at accelerated examination condition(
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