Studies on the Preparation of Polished ${\alpha}-Barley$ -I. The Yield and Degree of Gelatinization-

${\alpha}$화 보리쌀의 제조에 관한 연구 -제 1 보 : ${\alpha}$화 보리쌀의 수율과 호화도-

  • 김형수 (연세대학교 식생활학과) ;
  • 강옥주 (연세대학교 식생활학과) ;
  • 류은순 (연세대학교 식생활학과)
  • Published : 1983.01.01

Abstract

Alpha-barley were prepared by means of soaking, heating, and drying treatment. The degree of gelatinization ${\alpha}-barley$ were determined. The yield of ${\alpha}-barley$ prepared by microwave heating, steaming, and autoclaving were in the range of 95-98%, whereas by boiling, only 74-89% of ${\alpha}-barley$ were obtained. The degree of gelatinization of ${\alpha}-barley$ prepared by 5 min microwave heating and 10 min and 20 min steaming were around 90%. Alpha-barley prepared by boiling, autoclaving and 30 min steaming showed above 95% of degree of gelatinization.

겉보리 품종 중 부농, 쌀보리 품종 중 세도하다가를 각각 50%와 65%, 60%와 75%로 도정수율을 달리하고, 수침, 가열, 건조하여 ${\alpha}$화 보리쌀을 제조하였다. 각 시료의 일반성분을 분석하고, 여러 가지 열처리 조건을 달리하여 가열 건조한 보리쌀의 수율 및 호화도를 측정한 결과는 다음과 같다. 1. ${\alpha}$화 보리쌀의 수율은 microwave oven가열, 생증기처리, 가압솥처리시 $95{\sim}98%$이며 열탕처리의 경우는 $74{\sim}89%$로서 낮았다. 2. ${\alpha}$화 보리쌀의 호화도는 microwave oven 1분 가열로서 $31{\sim}42%$, microwave oven에서 5분, 생증기처리 10분과 20분에서 90% 내외를 보였고, 생증기처리 30분, 열탕처리, 가압솥처리에서 95%이상의 호화도를 보였다.

Keywords