Effects of the Substances Extracted from Dried Mushroom(Lentinus edodes) by Several Organic Solvents on the Stability of Fat

건조(乾燥)표고버섯의 각종(各種) 용매추출물(溶媒抽出物)의 항산화작용(抗酸化作用)의 효과(效果)

  • Ma, Sang-Jo (Department of Food Technology, Gwang Ju Health Junior College)
  • 마상조 (광주보건전문대학 식품가공과)
  • Published : 1983.01.01

Abstract

Mushroom, Lentinus edodes which had been dried at $50^{\circ}C$ for 20 hours were extracted with small amount of ethanol, methanol, chloroform and petroleum ether, respectively. The extracts were then dissolved in edible soybean oil, and the resulting substrates and a portion of the soybean oil (control) were placed in an incubator $(37.0{\pm}1.0^{\circ}C)$ for eight weeks. Peroxide values and TBA values of control and the substrates were determined regularly during the storage period. The results of the present study were as follows: 1. The moisture contents of the mushroom which was 84.88% on wet basis at the time of harvest were reduced to 15.12% after drying. 2. Extracts obtained from alcohols were effective in retarding the POV development. 3. There was not much difference among the TBA values after 14 days, but significant difference of the TBA values in control and the substrates extracts were observed in longer storage period TBA values of substrate containing ethanol and methanol in the later stage period were smaller than that of the substrates containing petroleum ether and chloroform. 4. In view of the POV and TBA value development, ethanol and methanol were more effective solvents for the extraction of antioxidant compounds in the dried mushroom than chloroform and petroleum ether.

몇가지 대표적인 유기용매를 사용하여 열풍건조(풍속 : 2.0m/sec, $50^{\circ}C$)한 표고버섯으로부터 추출한 성분의 식용대두유에 대한 항산화효과를 POV와 TBA-가(價)의 변화로 측정하여 이들 버섯에서의 추출물들의 대두유에 대한 산패억제효과를 보고자 하였다. 그 결과는 아래와 같다. 1. 건조온도 $50^{\circ}C$, 건조공기의 속도 2.0m/sec로 일정하게 유지(維持)된 열풍건조기안에서 20시간 건조 후의 표고버섯의 수분함량은 15.12%(wet basis)였었다. 2. Control 및 각 시료구의 시료의 POV는 저장일수가 14일 후에 각각 $1.36{\pm}0.37,\;1.02{\pm}0.06,\;1.07{\pm}0.06,\;1.27{\pm}0.22$$1.43{\pm}0.01$로서 서로 비슷하였으나 저장일수 56일 경과 후에는 각각 $98.49{\pm}9.49,\;6.38{\pm}0.36,\;3.92{\pm}0.03,\;29.19{\pm}3.58$$65.62{\pm}3.36$으로서 control와 기타 시료구 시료의 POV 사이에는 큰 차이가 있었다. 특히 sample4, control보다 유지의 산패억제효과가 컸음은 주목할만 하다. 3. Control 및 각 시료구 시료의 TBA-가(價)의 변화는 POV와 비슷한 경향을 보여 주었다. 즉 저장일수 14일 경과후의 TBA-가(價)는 $0.153{\pm}0.03,\;0.112{\pm}0.01,\;0.180{\pm}0.05,\;0.165{\pm}0.91$$0.201{\pm}0.01$로서 큰 차이가 없었으나 56일 경과후에는 각각 $0.678{\pm}0.13,\;0.303{\pm}0.06,\;0.410{\pm}0.03,\;0.341{\pm}0.03$$0.302{\pm}0.05$로서 Control와 기타 시료구 시료의 TBA-가(價) 사이에 큰 차이를 보였었다. 한편, POV의 경우와 마찬가지로 ethanol추출물을 혼입(混入)한 시료의 TBA-가(價)는 다른 시료의 TBA-가(價)보다 약간 낮았었다. 4. 결론적으로 표고버섯의 용매추출물을 혼입(混入)한 시료는 저장중의 POV나 TBA-가(價) 증가추세로 볼 때 control보다 산패에 대해서 더 안정성을 보여주었다.

Keywords