Sorption Characteristics of Binary Mixture of Sugar and Sodium Chloride

저장상대습도(貯藏相對濕度)에 따른 당(糖)과 소금 이상혼합물(二相混合物)의 흡습특성(吸濕特性)

  • Oh, Hoon-Il (Department of Food Science & Technology, King Sejong University) ;
  • Kim, Woo-Jung (Department of Food Science & Technology, King Sejong University) ;
  • Park, Nae-Jung (Department of Chemical Engineering, College of Engineering, Hong-Ik University)
  • 오훈일 (세종대학 식품공학과) ;
  • 김우정 (세종대학 식품공학과) ;
  • 박내정 (홍익대학교 공과대학 화학공학과)
  • Published : 1983.01.01

Abstract

A study was designed to investigate the sorption characteristics of binary mixtures of NaCl and sucrose or glucose stored at various relative humidities ranging from 46% to 92%. At low relative humidity below RH 65%, the sorption equilibrium was easily achieved, whereas at higher relative humidity values over 73%, all of the mixtures tended to cintinously absorb moisture with increase in storage time. A linear equation of log $({\frac{dw}{dt}})$ = a log(t) + log(b) was found to be valid between the sorption rate and storage time with respect to storage humidities. In sucrose-NaCl mixture, the slope showed a increasing tendency as the percentage of NaCl increased in the mixture, while that of glucose-NaCl mixture failed to show a definite trend. Plateaus were obtained when the amount of water absorbed was plotted on the X axis and the percent composition of mixture on the Y axis at different storage time. The shape of plateau was varied with respect to the kind of sugar-NaCl mixture, composition of the mixture and relative humidities. A linearity was found between log(1-Aw) and the amount of water absorbed over the Aw range 0.73-0.92 and the slope was affected by the kind and composition of sugar-NaCl mixtures.

Sucrose 또는 glucose와 NaCl을 혼합비율(混合比率)을 달리하여 RH 46%에서 92%까지 6단계의 상대습도별(相對濕度別)로 $20^{\circ}C$에서 저장(貯藏)하면서, 각(各) 혼합물(混合物)의 흡습특성(吸濕特性)을 조사(調査)한 결과를 요약(要約)하면 다음과 같다. 1. 저장시간(貯藏時間)에 따른 당(糖)과 소금 혼합물(混合物)의 흡습곡선(吸濕曲線)은 초기(初期)의 흡습속도(吸濕速度)가 매우 완만하였으며 RH 65%에서는 흡습량(吸濕量)이 매우 적어 평형(平衡)에 빨리 도달하였으나, RH 73%이상에서는 흡습속도(吸濕速度)가 증가하였을 뿐만 아니라 저장기간이 증가(增加)함에 따라 흡습량(吸濕量)이 계속적으로 증가하였다. 2. 저장시간(貯藏時間)과 흡습속도(吸濕速度)간에는 $log({\frac{ds}{dt}})$ = a log(t)+log(b)의 직선관계식이 성립되었으며, Sucrose와 NaCl혼합물의 경우에는 소금 혼입량(混入量)이 증가(增加)함에 따라 일반적(一般的)으로 slope가 커지는 경향을 보였으나, glucose와 NaCl혼합물(混合物)에서는 일정한 경향을 나타내지 않았다. 3. 당(糖)과 소금혼합물(混合物)의 혼합비율(混合比率) 및 저장기간(貯藏期間)에 따른 흡습수분량(吸濕水分量)은 plateau의 모양을 보였으며, 이 plateau의 양상(樣相)은 혼합물(混合物)의 종류(種類) 및 혼합비율(混合比率) 또는 상대습도(相對濕度)에 따라 각각 상이(相異)하였다. 4. log(1-Aw)와 흡습수분량(吸濕水分量)은 $Aw\;0.73{\sim}0.92$사이에 직선적인 관계가 성립(成立)되었으며, 이때 slope는 혼합물(混合物)의 종류(種類) 및 혼합비율(混合比率)에 따라 상이(相異)하였으나 당(糖)과 NaCl의 혼합비율(混合比率)이 40 : 60일 때 최대(最大)의 slope를 보여 가장 큰 혼합성질(混合性質)을 나타냈다.

Keywords