Effect of Excessive Basic Amino Acids in Supplemented Diet on the Weight Gain and Blood Urea Nitrogen Concentration of Mice

염기성 아미노산의 과잉 투여가 흰쥐의 체중 및 혈액 중의 Urea Nitrogen 농도에 미치는 영향

  • Published : 1982.01.01

Abstract

The effects of casein diet supplemented with excessive levels of three basic amino acidslysine, histidine and arginine - were studied in male, weanling, I. C. R. strain mice. The relationship between weight gain and concentration of blood urea nitrogen was also discussed with the follows results : 1. The groups supplemented with basic amino acids were demonstrated depressed growth and food intake than the control ($10\%$ casein diet) group, $5\%$ L-histidine HCl supplemented group being most depressed. 2. The concentration of blood urea nitrogen in the basic amino acid supplemented groups were higher than the control group. The value of L-arginine supplemented group was highest. 3. The concentration of blood urea nitrogen was related to the amounts of nitrogen contained in the diet not related to the growth gain.

염기성 아미노산 (lysine, histidine, arginine)의 과잉투여가 흰쥐의 체중 및 혈액중의 urea nitrogen 농도에 미치는 영향을 조사하였다. $10\%$ casein 먹이와 염기성 아미노산이 각각 $5\%$씩 첨가된 먹이로 28일간 사육한 결과는 아래와 같다. 1. 염기성 아미노산이 과잉 투여된 군은 대조군($10\%$ casein diet)에 비하여 성장율과 사료 섭취율이 감소되었으며 L-histidine HCl 첨가군의 성장이 가장 저조했다. 2. 혈액중의 urea nitrogen 의 농도는 염기성 아미노산이 과잉 투여된 군이 대조군에 비하여 모두 높았으며 L-arginine 첨가군이 가장 높았다. 3. 혈액중의 urea nitron 농도는 사료에 포함된 질소의 양과 관계가 있으며 성장량과는 무관한 것으로 나타났다.

Keywords