Studies on the Development of a New Strain No. 705 of Agaricus bisporus (Lange) Sing.

양송이 신계통(新系統) 705호(號) 육성(育成) 관한 연구(硏究)

  • You, Chang-Hyun (Institute of Agricultural Sciences, Officie of Rural Development) ;
  • Byun, Myung-Ok (Institute of Agricultural Sciences, Officie of Rural Development) ;
  • Park, Yong-Hwan (Institute of Agricultural Sciences, Officie of Rural Development) ;
  • Shin, Gwan-Chull (College of Agriculture, Chungnam National University)
  • 유창현 (농촌진흥청 농업기술연구소) ;
  • 변명옥 (농촌진흥청 농업기술연구소) ;
  • 박용환 (농촌진흥청 농업기술연구소) ;
  • 신관철 (충남대학교 농과대학)
  • Published : 1981.10.30

Abstract

Two hundred forty seven isolates obtained from 21 white or cream-colored mushroom strain by single spore isolation or multiple spore germination were compared type of mycelial growth in vitro and yield trial in a preliminary test. As a result of these tests, four isolates were selected and compared the yields of sporophores with those of 505 and 702 which are leading strains in mushroom production. The newly selected isolate No. 705 showed high yield of mushroom with good quality as described below. 1. The isolate No. 705 produced 13% more mushrooms than those from the strain No. 703. Both produced creamy type of mushroom. The isolate No. 705 showed high blanching yield ratio and moderate resistance to Mycogone perniciosa. 2. For the isolate No. 705 obtained by multiple spore germinations, the optimum temperature of mycelial growth was $25^{\circ}C$, also the mycelial growth was better at $15^{\circ}C$ than others, optimum moisture content of the compost was 65% and optimum casing soil pH for mycelial growth was 7.8. 3. The new isolate No. 705 produced more number of sporophores and the ratio between parts of sporophores were intermediate of those from the strains No. 505 and No. 703.

양송이 21계통(系統)으로부터 포자(胞子)를 채취(採取)하여 247개(個)의 단(單), 다포자(多胞予) 발아균주(發芽菌株)를 분리(分離)한 후(後) 생산력(生産力) 예비(豫備) 시험(試驗)과 균총(菌叢)의 형태(形態) 및 생장(生長)에 관(關)한 실내(室內) 시험(試驗)에서 4개(個) 균주(菌株)를 우수계통(優秀系統)으로 선발(選拔)하여 현(現) 장려 품종(品種)인 505호(號) 및 703 호(號)와 생산력(生産力)을 비교(比較)한 결과(結果) 705호(號)는 수량(收量), 품질등(品質等) 제특성(諸特性)이 가장 우수(優秀)하였으며 그 특성(特性)은 다음과 같다. 1. $1979{\sim}'80$의 생산력(生産力) 검정(檢定) 결과(結果) t신계통(新系統) 705호(號)은 크림색(色) 계통(系統)으로 수량(收量)은 703호(號)보다 13% 증수(增收)되고 자숙수율(煮熟收率)이 높고 마이코곤에도 중도(中度)의 저항성(抵抗性)이었다. 2. 705호(號)는 균사생장(菌絲生長) 적온(適溫)이 $25^{\circ}C$이나 $15^{\circ}C$의 저온(低溫)에서도 다른 균주(菌株)보다는 비교적(比較的) 생장(生長)이 양호(良好)하였고 최적(最適) 퇴비(堆肥) 수분(水分) 함량(含量)은 65%, 복토(覆土) 최적(最適) 산도(酸度)는 pH 7.8 내외(內外)였다. 3. 신계통(新系統) 705호(號)은 703호(號)에 비(比)하여 버섯의 발생수(發生數)가 많으며 자실체(子實體)의 크기 및 부위별(部位別) 크기 비율(比率)은 505호(號)와 703호(號)의 중간(中間) 정도(報度)이다.

Keywords