수도와 육도품종의 논과 밭재배에 다른 변이성에 관한 연구 제2보 수량 및 주요미질성분의 변이

Studies on the Variability of Lowland and Upland Rice Grown Under Lowland and Upland Conditions 2. Variation of Yield and Maj or Quality Components of Rice Kernels

  • 발행 : 1980.03.01

초록

수도 6개품종과 육도 7개품종을 동시에 논재배와 밭재배 하였을 때 양조건하에서 일어나는 변이를 수량과 수최구성요소 및 미질면에서 검토한 바 다음과 같은 결과를 얻었다. 1. 수량은 수도나 육도 모두 논재배에서 증가하였는데 그 증가정도가 육도보다 수도에서 현저하였으며 논재배에서는 수도가, 밭재배에서는 육도가 더 높은 수량을 내었다. 2. 1ℓ중, 1000입중 및 수당입수에 있어서 수도는 전체적으로 논재배에서 높았으나 육도는 품종간에 변이의 차리가 있었으며 주당수수는 대부분 논재배에 서 증가하였다. 3. Amylose 함량은 메벼의 대부분이 밭재배에서 증가하였으나 찰벼에서는 논재배에서 증가하였으며 Alkali 붕괴도와 단백질함량은 전반적으로 밭재배에서 증가하는 경향이었다.

Lowland and upland rice were grown concurrently under the both lowland and upland conditions. Yield and its components such as one liter weight, 1, 000 grain weight, number of grain per panicle and number of panicle per hill were compared between varieties and between cultural conditions. Variations of rice quality were also observed about amylose content, alkali digestion value and protein content between varieties and cultural conditions. Most of lowland varieties showed high growing vigour and yielding ability in lowland culture, and they also showed high variations between the lowland and upland cultures compared to upland variety. Upland varieties were revealed higher adaptability in productivity to the lowland condition than upland condition.

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