Korean Journal of Fisheries and Aquatic Sciences (한국수산과학회지)
- Volume 12 Issue 2
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- Pages.95-102
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- 1979
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- 0374-8111(pISSN)
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- 2287-8815(eISSN)
PHENOL DERIVATIVES EFFECTS ON GLUTAMIC ACID FERMENTATION
Phenol 유도체 처리가 Glutamin산 생성균의 발효증가에 미치는 영향에 대하여
- RHO Yung Jae (College of Pharmacy, Busan National University) ;
- LEE Kyung Hee (College of Pharmacy, Busan National University)
- Published : 1979.06.01
Abstract
Brevibacterium flavum treated with phenol derivatives, guaiacol and o-vanillin has been revealed the marked increased ability in glutamic acid fermentation as 14.2 g/l in o-vanillin treated, 12.5 g/l in guaiacol treated while the 7.0 g/1 in nontreated cell. The increased ability of phenol derivatives treated cells in glutamic acid fermentation was ascribed to the formation of charge-transfer complex between phenols and oxygen. The charge-transfer complex effectively supply the oxygen to the fermention system in spite of high potential gradient in oxygen transfer formed by high cell concentration as insulator on film of air-liquid interface.
glutamin산 발효용 균 Brevibacterium flavum을 phenol유도체인 guaiacol, o-vanillin의 처리 및 존재하에서 발효를 행한 결과를 요악하면 다음과 같다. 1) glutamin산 축적량은 guaiacol 및 o-vanillin을 처리하였을 때에는 각각 12.5g/l와 14.2g/l이 었으며 비 처리균에서는 7.0g/l이었다. 2) 발효중 세균의 단위량의 호흡계수(r)는 guaiacol 처리균, o-vanillin 처리균의 순서로 각각 2.1, 1.7mol/UOD.hr 이었으며, 비 처리균에서는 1.6mol/UOD.hr였다. 3. 발효중 산소의 용량계수는 guaiacol 처리균이 0.28/hr, o-vanillin 처리균이 0.40/hr였으며 비 처리균에서는 0.20/hr로서 o-vanillin 처리때가 가장 컸다. 4) Brevibacterium flavum의 개스교환배율은 guaiacol 300ppm의 존재시 0.85, o-vanillin 20ppm의 존재시에는 1.0이 되어 비 처리균의 0.75보다 큼으로서 phenol 유도체의 존재에 의해 RQ가 증가하였다. 5)
Keywords