Korean Journal of Fisheries and Aquatic Sciences (한국수산과학회지)
- Volume 12 Issue 2
- /
- Pages.103-111
- /
- 1979
- /
- 0374-8111(pISSN)
- /
- 2287-8815(eISSN)
CONDITIONS FOR PROCESSING OF MEATY TEXTURED FISH PROTEIN CONCENTRATE FROM ALASKA POLLACK AND MACKEREL
명태 및 고등어의 축육과 유사한 어육조직단백질 농축물의 가공조건
- LEE Eung-Ho (Dept. of Food Science and Technology, National Fisheries University of Busan) ;
- KIM Se-Kwon (Dept. of Food Science and Technology, National Fisheries University of Busan)
- Published : 1979.06.01
Abstract
For the effective utilization of the coastal fish resources in Korea, an investigation on the optimum processing conditions and the quality of a textured fish protein concentrate similar to the texture of animal meat has been carried out with the fish meat of Alaska pollack and mackerel. A noodle shaped product was prepared with the fish meat paste after the adjustment of pH and salt content. The product was soaked in
우리나라 연안수산자원의 효율적인 이용방법을 개발할 목적으로 축육과 유사한 가공적성을 가지는 새로운 형태의 어육단백질농축물을 가공하기 위한 기초자료를 얻고자 백색육어인 명태와 적색육어인 고등어를 원료로 하여 최적가공조건 및 제품의 품질에 관하여 실험하였다. 명태 및 고등어로써 어육단백질농축물을 제조할 때의 최적가공조건은 다음과 같았다. 원료어육의 pH는 7.5, 고기풀제조시의 식염첨가량은 원료어육 중량에 대하여
Keywords