Physio-Chemical Studies on the Maturity of Hot Pepper Fruits - V. Effects of Anion on Growth and major Components -

신미종(辛味種) 고추의 성숙(成熟)에 따른 생리화학적(生理化學的) 변화(變化)에 관(關)한 연구(硏究) - [제5보(第五報)] 성장(成長)과 주요성분(主要成分)의 함량(含量)에 미치는 Anion의 영향(影響) -

  • 이성우 (영남대학교 식품영양학과) ;
  • 김광수 (영남대학교 식품영양학과) ;
  • 김순동 (영남대학교 식품영양학과)
  • Published : 1975.12.30

Abstract

To determine the effect of anions on growth and major components of hot pepper fruit, various combinations of N, S and P concentration in culture media were employed. The results analyzed by using binary interaction method were 1. For the ideal condition for growth, the plant height was found by $75%\;NO_3^-+25%\;SO_4^{--}$ in NS group and $68.5%\;No_3^-+31.5%\;PO_4^{---}$ in NPgroup. The number of node was showed by $71%\;NO_3^-+29%\;SO_4^{--}$ and $75%\;NO_3^-+25%\;PO_4^{---}$. 2. The ideal condition for the maximum yield was by $77.5%\;No_3^-+22.5%\;SO_4^{--}$ and $72.5%\;NO_3^-+27.5%\;PO_4^{---}$. For matured fruit yield, $77%\;NO_3^-+23%\;SO_4^{--}$ and $73.5%\;NO_3^-+26.5%\;PO_4^{---}$ was found ideal. 3. There were no significant differences in the amount of free sugars and capsaicin between the treatments.

고추의 성장(成長)과 주요성분(主要成分)의 함량(含量)에 미치는 anion의 영항을 조사(調査)코져 배양액내(培養液內)의 N, S, P의 조성(組成)을 달리하여 재배(栽培) 실험(實驗)을 행하고 이 결과(結果)를 systematic variation method 중(中) binary iateraction방정식(方程式)에 적응시켜 이상조건(理想條件)을 추구(追求)한 결과(結果)는 다음과 같다. 1. 성장(成長) 이상(理想) 조건(條件) 중(中) 초장(草長)은 NS group에서 $75%\;NO_3^-+25%\;SO_4$, NP group에서는 $68.5%\;NO_3^-+31.5%\;PO_4^{--}$가 최적(最適) 조건(條件)이었으며 마디수에서는 $71.0%\;NO_3^-+29.0%\;SO_4$, $75.0%\;NO_3^-+25.0%\;PO_4^{---}$이였다. 2. 수확량(收穫量)은 최대(最大)로 하기 위한 이상(理想) 조건(條件)은 $77.5%\;No_3^-+22.5%\;SO_4$, $72.5%\;NO_3^-+27.5%\;PO_4$였으며, 이 중완숙과(中完熟果)에 대(對)하여서는 $77.0%\;NO_3^-+23.0%\;SO_4$, $73.5%\;NO_3^-+26.5%\;PO_4$이었다. 3. 각(各) 처리(處理) 별(別) free sugar와 capsaicin의 함량(含量)은 유의성이 없었다.

Keywords