Studies on the Lipid Metabolism of Soybean during its Germination-(Part 2) Changes on lipoxygenase activity and fatty acid composition in soybean during germination-

대두발아(大豆發芽)중 지질대사(脂質代謝)에 관한 연구-제2보(第2報) Lipoxygenase activity 및 지방산(脂肪酸)의 변화에 관하여-

  • Shin, Hyo-Sun (Department of Food Technology, College of Engineering Dongguk University)
  • 신효선 (동국대학교 식품공학과)
  • Published : 1974.12.31

Abstract

The Merit variety of soybean (Glycine max L.), harvested in 1971 was germinated in the dark at $21{\sim}25^{\circ}C$ for 10 days. The soybean sprout were divided into cotyledons and seedling axis and subjected to the determination of lipoxygenase activity and fatty acid composition of triglycerides, free fatty acids, phosholipids and crude fat fractions at two-day intervals during the germination periods. The results are summarized as follows 1) The lipoxygenase activity in cotyledons declined sharply after second day, but the activity in seedling axis inclined slightly after second day. However, the decrease of lipoxygenase activity in cotyledons coincided with decrease of linoleic and linolenic acids in cotyledons and increase of lipoxygenase activity in seedling axis coincided with increase of those acids in seedling axis. 2) The iodine value of neutral fat in cotyledons decreased continuously, but the iodine value of the neutral fat in seedling axis remained almost constant. iodine value in cotyeldons was greater than in seedling axis. 3) In the fatty acid composition of triglycerides in cotyledons, palmitic acid did not changes significantly, stearic acid increased continuously, oleic acid changed irregularly, linoleic and linolenic acids continuously decreased significantly. But in the fatty acid composition of triglycerides in seedling axis, palmitic acid remained unchanged, linoleic and linolenic acids slightly increased continuously, stearic and oleic acids changed irregularly. 4) Composition of free fatty acids in cotyledons and seedling axis changed irregularly, suggesting that all fatty acids produced by hydrolysis of triglycerides by lipase are used(or either biosynthetic Purpose or energy Production at random. 5) Fatty acids with odd-numbered carbon chain were not detected in the triglycerides and free fatty acid fractions during the germination periods, suggesting that all fatty acids are utilized as $C_2$-unit in degradation and biosynthesis. 6) The changes of fatty acids composition of Phospholipid in cotyledons and seedling axis during the germination were similar to these of triglyceride fraction.

한국산의 대두를 $21{\sim}25^{\circ}C$의 암소(暗所)에서 10일동안 발아(發芽)시키면서 2일 간격으로 두아(豆芽)를 채취하여 자엽부(子葉部)와 배축부(胚軸部)의 2부분으로 분리한 후 이 두 lipoxygenase activity와 triglyceride, free fatty acid, phospholipid 및 조지방(粗脂肪)의 구성지방산의 변화를 각각 비교한 결과 다음과 같은 결론을 얻었다. (1) 발아중 자엽부(子葉部)의 lipoxygenase activity는 2일 후부터 급속히 감소하였으나 배축부(胚軸部)에서는 2일 후부터 서서히 증가하였다. 이와같은 lipoxygenase activity의 변화는 자엽부(子葉部)에서 linoleic 및 linolenic acid의 감소경향과 배축부(胚軸部)에서 이들 지 방산의 증가경향과 동일하였다. (2) 발아중 자엽부(子葉部)에서 추출한 triglyceride fraction의 요오드값은 계속 감소 하였으나 배축부(胚軸部)에서는 큰 변화없이 일정하였으며 배축부(胚軸部)의 요오드값은 자엽부(子葉部)의 것보다 낮았다. (3) 발아중 자엽부(子葉部)의 triglyceride의 구성지방산중 palmitic acid의 함량은 큰 변화가 없었으며 stearic acid는 계속 증가하였고 oleic acid는 증감의 변화가 불규칙적이며 linoleic 및 linolenic acid는 계속 감소하였다. 그러나 배축부(胚軸部)에서는 palmitic acid의 함량은 큰 변화가 없었으며 linoleic 및 linolenie acid의 함량은 계속 약간씩 증가하였고 stearic 및 oleic acid는 불규칙적으로 함량의 변화가 심하였다. (4) 발아중 자엽부(子葉部) 및 배축부(胚軸部)에서 추출한 free fatty acid fraction의 모든 구성지방산은 불규칙하게 그 증감의 변화가 심하였다. 이와같은 현상은 lipase의 분해로 생성된 각종 지방산은 생합성(生合成)과정이나 에너지 발생과정에 무작위(無作爲)하게 이용되기 때문인 것으로 추측된다. (5) 발아증 기수(奇數)탄소수의 지방산은 전혀 발견되지 않았는바 이는 대두발아중 지방산은 $C_2$-unit로 분해 및 이용되기 때문인 것으로 추측된다. (6) 자엽부(子葉部) 및 배축부(胚軸部)에서 추출한 phospholipid 및 배축부(胚軸部)의 모든 구성지방산의 변화는 triglyceride fraction의 지방산의 변화경향과 비슷하었다.

Keywords