Studies on the Lipid Metabolism of Soybean during its Germination-(Part 1) Changes of crude fat content and lipid composition in soybean during germination-

대두발아(大豆發芽)중 지질대사(脂質代謝)에 관한 연구-제1보(第1報) 조지방량(粗脂肪量) 및 지질(脂質)성분의 변화에 관하여-

  • Shin, Hyo-Sun (Department of Food Technology, College of Engineering Dongguk University)
  • 신효선 (동국대학교 식품공학과)
  • Published : 1974.12.31

Abstract

The Merit variety of soybean (Glycine max L.), harvested in 1971 was germinated in the dark at $21{\sim}25^{\circ}C$ for days. The soybean sprouts were divided into cotyledons and seedling axis (=hypocotlyplus root) and subjected to the determination of dry weight, crude fat content and lipid components (esterified sterols, triglycerides, free fatty acids, free sterols and phospholipids) at two-day intervals during the germination periods. The results are summarized as follows: 1) During the germination period, the dry weight and crude fat content in cotyledons decreased continuously, but the dry weight seedling axis increased continuously and crude fat content remained almost constent. 2) The triglyceride content in crude fat from cotyledons decreased and free fatty acid content increased continuously, but triglyceride content in crude fat from seedling axis showed no change until 6th day and increased slightly after 8th day, and free fatty acid content showed increase after 4th day and decrease after 6th day. Phospholipids, free and esterified sterols content in cotyledons increased continuously, but their content in seedling axis remained unchanged.

한국산의 대두를 $21{\sim}25^{\circ}C$의 암소(暗所)에서 10일동안 발아시키면서 2일 간격으로 두아(豆芽)를 채취하여 자엽부(子葉部)와 배축부(胚軸部)의 2부분으로 분리한 후 이 두 부립(部位)의 건물량(乾物豊), 조지방량(粗脂肪量) 및 지질(脂質)성분의 변화를 각각 비교한 결과 다음과 같은 결론을 얻었다. (1) 발아 중 자엽부(子葉部)의 건물량(乾物豊)과 조지방량(粗脂肪量)은 감소 하는데 반(反)하여 배축부(胚軸部)의 건물량(乾物豊)은 증가하였고 조지방량(粗脂肪量)은 큰 변화없이 일정 하였다. (2) 발아중 자엽부(子葉部)의 triglyceride 함량은 계속 감소하고 유리지방산의 함량은 계속 증가하는데 반하여 배축부(胚軸部)의 triglyceride 함량은 6일 후까지는 변화가 없으나 8일 후부터는 약간씩 증가하였고 유리지방산의 함량은 4일 후 까지는 증가하다가 6일 후 부터는 감소하였다. 그리고 phospholipid, free 및 esterified sterol의 함량은 자엽부(子葉部)에서는 모두 증가하였고 배축부(胚軸部)에서는 큰 변화가 없었다.

Keywords