Investigation on Techniques for Evaluating Hardiness to Low Temperature in Cereals

화곡류의 내한성 검정기술에 관한 연구

  • Published : 1973.11.01

Abstract

1. The relatively lower prehardening temperature was more effective on increase of the hardiness of the intermediately hardy varieties than the higher one but either the extremely hardy or nonhardy varieties did not respond to the temperature as much as the intermediate types. 2. Five degree Centigrade was generally more favorable than $2^{\circ}C$ on hardening of the plants, especially when frozen at higher temperature for shorter duration. 3. It appears that photoperiod during prehardening and hardening did not play so important role as temperature on the hardiness. 4. The higher the soil moisture content, the higher the frost injury occurred. 5. Application of nitrogen increased markedly the hardiness and % DM of the plants. Percentage of dry matter of young seedlings might be used as an easy and rough criterion for evaluating hardiness since there was a highly significant regression of varietal frost injury on the %DM. 6. Four days appeared to be enough for hardening of plants although the plants increased gradually the hardiness as duration of hardening extended. Dehardening of the plants at relativity higher temperature took place rapidly within one to four days. 7. Under this controlled environment, freezing at about $-8^{\circ}C$ for 24 hours seemed the best for the purpose of evaluating the hardiness to low temperature. 8. It is believed that assessment of frost injury should be done at least one week after freezing. Some varieties showed strong ability to recover from the damage as recovery period was extended. 9. As a whole, Cd 80 and 83 were the most hardy and followed by Cappelle and Maris Otter. Four. winter oats varieties and Jufy I belonged to the intermediate type while the other three spring varieties were nonhardy at all. Peniarth was comparable with Maris Otter in hardiness. S 147 appeared the least hardy among the winter oats varieties. 10. It is evident that water-soluble carbohydrate content is associated with the hardiness to some extent but not primary factor involved in hardiness.

1. 생장온도가 낮을 때에 내한성이 중정도에 속하는 품종들은 내한성의 향상을 보였으나 내한성이 극히 강하거나 극히 약한 품종들은 생장온도의 영향을 크게 받지 않는 경향을 보였다. 2. 냉각온도가 높고 또 냉각기간이 비교적 짧았을 때에는 $2^{\circ}C$에서 보다 $5^{\circ}C$에서 경화가 잘 되었다. 3. 일장은 경화전이나 경화중 별로 영향하지 않았다. 4. 토양습도가 높을수록 내한성은 저하되었다. 5. 질소시용은 내한성을 증가시켰으며 식물체의 건물중을 증가시켰다. 건물중과 내한성간에는 고도의 상관관계가 인정되었다. 6. 경화기간은 길수록 유리하지만 시험편의상 4일정도가 적당하다고 판단되었다. 고온하에서의 연화는 불과 1일-4일이내에 끝남을 알 수 있었다. 7. 내한성검정에 적합한 냉각조건은 $-8^{\circ}C$에서 24시간정도이었다. 8. 품종에 따라서는 냉각처리 직후 그 피해가 나타나기도 하지만 회복력을 가지는 품종도 있으므로 처리후 일주일간 정상온도에 두었다가 동피해정도를 조사함이 타당한 것으로 추정되었다. 9. 전체적으로 보아 CD 80과 83의 내한성이 가장 높았고 다음은 Cappelle과 Mris Otter의 순서이었다. 4개의 추파연맥과 Jufy I은 중정도로 구분되었으나 3개의 춘파연맥은 극히 약하였다. Peniarth는 Maris Otter와 대등하였고 S 147은 추파연맥중 가장 약한 경향을 나타내었다. 10. 수용성탄수화물함량이 내한성에 어느 정도 관여하고 있음은 사실이나 이 자체가 내한성을 조절하는 관건은 아님을 알 수 있었다.

Keywords