Studies on the Identification of the Anthocyanins in Plum

자두 Anthocyanin의 구조확인(構造確認)에 관(關)한 연구(硏究)

  • Ahn, Seung-Yo (Dept. of Food and Nutrition, College of Home Economics, Seoul National University)
  • 안승요 (서울대학교 가정대학 식품영양학과)
  • Published : 1973.06.30

Abstract

The anthocyanins in Santa rosa plum (widely growing var. in Korea) were extracted with 0.5% methanolic HCl and purified with Amberlite IRC-50 cation exchange resin. The individual pigments were separated by paper chromatography. The two pigments were identified as cyanidin-3-monoglucoside and cyanidin-3-xyloglucoside based on the following evidence: Rf values in various solvents, partical acid hydrolysis, stepwise hydrolysis, sugar moiety, alkaline degradation, and absorption spectra in the visible region. Cyanicin-3-monoglucoside was the abundant pigment of the plum.

우리나라 재배종(栽培種) Santa rosa자두 중(中)에 함유(含有)된 두가지 antocyanin 색소(色素)를 분리확인(分離確認)하였다. 자두로부터 0.5% HCl methanol로 색소(色素)를 추출(抽出)하여 Amberlite IRC-50 이온 교환수지(交換樹脂) column 으로 정제(精製)하고, paper chromatography에 의하여 개별색소(個別色素)를 분리(分離)하였다. 두 색소(色素)는 다음과같은 실험(實驗)을 거쳐 얻은 결과(結果)들에 기초(基礎)하여 cyanidin-3-xyloglucoside 및 cyaniden-3-monoglucoside 임을 확인(確認)하였다. 여러 용매계(溶媒系)에 의한 paper chromatography의 Rf치(値), 부분산가수분해(部分酸加水分解), 결합당(結合糖)의 paper chromatography에 의한 확인(確認), 결합당(結合糖)의 단계가수분해(段階加水分解), aglycone의 alkali분해(分解), 및 가시부(可視部) 흡수(吸收) spectra. 자두중(中)에 함유(含有)된 주색소(主色素)는 cyanidin-3-monoglucoside였다.

Keywords