Preparation of Drum-dried Weaning Food Based on Sweet Potato and Soybean

고구마와 콩을 이용한 이유식품의 제조에 관한 연구

  • Lee, Su-Rae (Department of Food Technology, College of Agriculture Seoul National University)
  • 이서래 (서울대학교 농과대학 식품공학과)
  • Published : 1970.12.28

Abstract

1) A process was described for the preparation of drum-dried weaning food containing about 20% protein and based on a blend of sweet potato, full-fat soy flour, minerals, vitamins and methionine. 2) The protein efficiency ratio of this product was 2.63 as compared to 3.30 for the blend containing corn starch in place of sweet potato. This is attributed to the partial destruction of available lysine in the presence of sweet potato during the drum-drying process. 3) Overall nutritive value of the weaning food was comparable to milk food and control food based on corn starch and soy flour in terms of feed efficiency, body composition and protein retention.

1) 고구마의 경제적 활용과 이유식품의 개발을 목적을 고구마 대두분 및 기타 영양소를 사용하여 단백함량이 20%되는 이유식품을 드럼건조법에 의하여 제조하는 방법을 설정하였다. 2) 이 제품의 단백효율(PER)은 2.63 으로서 고구마 대신 옥수수전분을 사용한 제품의 PER(3.30)보다 낮았는데, 이는 드럼건조중 가용태 라이신의 파괴에 의함을 알았다. 3) 본 이유식품의 전체영양가 (사료효율, 체성분의 조성, 단백질보유율)는 우유식품이나 고구마 대신 옥수수전분을 사용한 이유식품과 비슷하였다.

Keywords