한국생물공학회:학술대회논문집
- 한국생물공학회 2003년도 생물공학의 동향(XII)
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- Pages.639-642
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- 2003
Development of Olfactory Biosensor Using Olfactory Receptor Proteins Expressed in E. coli
초록
본 연구는 후각 수용 단백질인 ODR10를 GST와 Histidine tag를 각각 N 말단과 C 말단에 삽입한 후 두 가지의 발현 벡터에 넣어 대장균에서 발현시켰다. 부분 정제된 단백질을 QCM의 수정진동자에 코팅한 후 여러 종류의 냄새 분자와의 상호 작용을 관찰하였다. 발현양은 적었지만 QCM실험 결과 발현된 단백질이 diacetyl과 반응한다는 것을 알 수 있었다. ODR10 단백질과 diacetyl의 결합 정도는 다른 냄새 분자와 비교했을 때
Olfactory receptor protein ODR10 was expressed in E.coli as fusion protein with GST and His6 Tag. Crude membrane extract of the expressed protein was coated on the surface of quartz crystal microbalance, and the interaction of the ODR10 with several odorants was examined. Although the expression level was very low, quartz crystal microbalance showed that the expressed protein interacted most strongly with diacetyl (butanedione), which is known to bind to the ODR10 protein selectively. The interaction between ODR10 and diacetyl was
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