Effect of media compositions on carbohydrolase complex production in Lentinus edodes

  • 박점석 (강원대학교 바이오산업공학부) ;
  • 최민구 (강원대학교 바이오산업공학부) ;
  • 지영민 (고려대학교 생명 유전공학부) ;
  • 최정우 (서강대학교 화학공학과) ;
  • 홍억기 (강원대학교 바이오산업공학부)
  • Published : 2003.04.11

Abstract

This study was to investigate the effects of media components on carbohydrolase complex production in liquid culture of Lentinus edodes. Glucose and yeast extract, and $MgSO_4\;.\;7H_2O$ were selected as carbon, nitrogen, and mineral sources, respectively. The production level of ${\beta}-glucosidase$, one of carbohydrolase complex, was high. On the other hand, ${\beta}-glucuronidase$ and ${\beta}-galactosidase$ production levels were very low, which remain to be improved.

본 연구는 고수율의 아라비녹실란을 얻기위해 필수요소인 Lentinus edodes의 액체배양을 통해 생산되어지는 탄수화물 복합효소의 생산수율을 증대시키는데 그 목적이 있다. 그러기 위해 탄수화물 복합효소의 생산에 배지성분이 미치는 영향을 검토 하였다.

Keywords