Chitosanase를 생산 ${\cdot}$ 분비 하는 Bacillus sp. HSB-21의 분리 및 효소 특성

  • 김성균 ((주)효성 화학연구소 BIO연구팀) ;
  • 송희상 (고려대학교 응용생명환경화학과) ;
  • 김동성 ((주)효성 화학연구소 BIO연구팀) ;
  • 신중한 ((주)효성 화학연구소 BIO연구팀) ;
  • 방원기 (고려대학교 응용생명환경화학과) ;
  • 최용복 ((주)효성 화학연구소 BIO연구팀)
  • Published : 2000.11.09

Abstract

In order to obtain microbial endochitosanase for enzymatic production of chitooligosaccharides from chitosan, we screened four microbes from soil and selected. Bacillus sp. HSB-21 which showed highest activity. Chitosanase, produced from isolating microbe, was endo-type and molecular mass of the enzyme was estimated as 21,000 by active staining. Its optimum pH and temperature were 5.5 and $50^{\circ}C$, respectively. It was stable in the pH range of 3.0 to 8.0 and up to $40^{\circ}C$. It did not produce chitomonosaccharide and produced chitooligosaccharide ranging from chitobiose to chitooctaose as major end-products from chitosan. The chitosanase from Bacillus sp. HSB-21 can be applicable to enzymatic production of chitooligosaccharide which has high degree of polymerization .

키토산으로부터 키토산 올리고당을 생산하기 위한 유용 효소원을 개발하기 위해서 토양에서 4종의 미생물을 분리하였으며, 가장 높은 활성의 chitosanase를 생산하는 Bacillus sp. HSB-21 균주를 선정하였다. 분리균주로부터 생산된 chitosanase는 endo-type의 효소로 분자량이 약 21,000이었다. 최적 pH와 온도는 각각 5.5, $50^{\circ}C$이었으며, pH $3{\sim}8$ 범위와 $40^{\circ}C$까지 비교적 안정한 효소로 나타났다. 본 효소는 키토산을 분해하여 단당을 형성하지 않았으며 주로 $2{\sim}8$당을 포함하는 키토산 올리고당을 만들었다. 그러므로 본 효소는 고중합도 키토산 올리고당의 생산을 위한 응용 가능성이 큰 것으로 판단된다.

Keywords