DOI QR코드

DOI QR Code

Quality Changes as affected by Storage Temperature and PP Film Packaging on 'Sirocco' Paprika on Hydroponic

수경재배한 파프리카 '시로코' 저장온도별 PP필름 개별포장 따른 수확 후 특성 변화

  • Jung-Soo Lee (National Institute of Horticultural & Herbal Science, RDA)
  • Received : 2023.03.27
  • Accepted : 2023.04.10
  • Published : 2023.04.30

Abstract

The aim of this study was to examine the effect of packaging on the quality maintenance of paprika (Capsicum annuum L. cv. Sirocco) stored at three different temperatures. Paprika was either unpacked (control) or packed with individual PP (propylene) film and stored at 10℃ and 20℃ for 30 days. Quality characteristics such as weight loss and appearance were examined. Paprika packed with PP film at 10℃ showed fewer quality changes compared to unpacked paprika stored at the other temperatures. Commercial properties tended to decrease rapidly during storage at 20℃ with unpacked paprika. The degree of fresh weight loss was significantly lower in packed paprika at 10℃ compared to unpacked paprika stored at other temperatures. It was found that general appearance, soluble solids content, and hardness were complexly affected by storage temperature and PP film packaging. A storage temperature of 10℃ was effective in maintaining freshness, and paprika packed in PP film maintained greater freshness than unpacked paprika. Our results showed that packaging is necessary to preserve the freshness and improve the marketability of paprika in the domestic market.

수경재배한 파프리카 '시로코' 온도조건 별(10℃와 20℃) 저장 시 PP필름의 개별 포장여부에 따른 생체중량 감소, 외관, 경도 등의 특성 변화를 조사하였다. 파프리카 생체중량 감소 정도에서 포장 여부에 따른 차이가 커서, PP필름 개별 포장한 것이 무포장에 비해 중량감소 정도가 현저히 적었다. 무포장의 경우 온도에 따른 생체중량 차이를 보여 저장온도 10℃가 20℃보다 변화 폭이 적은 것으로 나타났다. 가용성 고형물(SSC) 변화는 온도와 포장 여부에 따라 변화 패턴이 다르고 처리 효과도 저장 후기에 나타났다. 가용성 고형물 함량은 저장온도 10℃에서의 필름 포장은 다소 증가하는데 비해, 저장 20℃에서 무포장은 감소하였다. 파프리카 경도 차이도 저장 후기에 영향을 받는 것으로 나타나 저장온도 20℃에서 무포장이 다른 처리에 비해 현저히 낮았다. 그러나 같은 저장온도 20℃라도 필름 포장으로 경도 감소 정도 폭이 줄어드는 효과가 있었다. Hue angle은 파프리카 '시로코'는 저장 중 감소하지만, 저장온도나 포장여부가 영향을 미치는 것으로는 보이지 않았다. 외관에 따른 상품성은 저장온도 10℃에서 PP필름 포장을 통해 외관에 따른 상품성이 다른 저장온도나 포장한 것보다 변화 폭이 적고, 상품성 보존에 매우 효과적인 것으로 나타났다. 파프리카 '시로코' 외관 변화에서 보듯이 파프리카 선도를 보전하기 위해서는 적정한 온도 처리와 포장을 병행해야 수확 후 상품성이 효율적으로 유지될 수 있을 것으로 판단된다. 본 연구를 통한 파프리카 '시로코' 저장온도와 포장여부에 따른 연구 결과, 저장온도 10℃에서 포장 시 무포장 보다 외관적 선도 및 품질 유지에 도움이 되는 것으로 나타났다. 본 연구에서 국내 유통환경은 파프리카 상품성이 보다 신선하게 유지될 수 있도록 포장이 필요하며, 앞으로 효과적 포장방법에 대한 연구가 지속적으로 이루어져야 할 것으로 보인다.

Keywords

Acknowledgement

본 과제는 전북농업기술원의 지원으로 파프리카 수출기반 구축 및 국내외 신소비 시장 확대 과제 중에 수출시장 확대를 위한 파프리카 수확 후 유통품질 관리 기술 확립과 IPET의 수출용 파프리카 생산품질관리 기술 및 수출전략모델개발의 수출용 파프리카 상품고도화기술개발의 일부로써 이루어졌다. 본 난을 통하여 연구를 도와주시고 지원해 주신 전라북도농업기술원과 원광대학교의 관계자분들께 감사드립니다.

References

  1. Lee, J.S., Lee, H.E., Lee, Y.S., and Chun, C.H. 2008. Effect of packaging methods on the quality of leaf lettuce. Korean J. Food Preserv. 15(5): 630-634. 
  2. Erdene, B.B., Lee, J.S., Park, M.H., Choi, J.W., Eum, H.L., Kim, C.H., Kim, H.C., Lee, J., Park, K.Y., Bae, J.H., Lee, Y.S., Jeong, C.S., Park, J.S., and Malka, S.K. 2021. Quality changes as affected by storage temperature and polyamide film packaging on paprika(Capsicum annuum L.) Korean J. Packaging Sci. Technol. 28(2):115-125.  https://doi.org/10.20909/kopast.2022.28.2.115
  3. Lee, S.O., Lee, S.K., Kyung, S.H., Park, K.D., Kang, H.G., and Park, J.S. 2002. A study on detection of residual solvent, ethoxyquin and color stability in oleoresin paprika extracts. J Korean Soc Agric Chem Biotechnol. 45(2): 77-83. 
  4. Rural Development Administration (RDA). 2020. Colored sweet pepper. RDA, Wanju, Korea. 
  5. Ministry of Agriculture, Food and Rural Affairs (MAFRA). 2022. Statistics of vegetable product amount on 2021. MAFRA, Sejong, Korea. p.7-161. 
  6. Jeong, C.S., Kim, I.S., and Lee, Y.S. 1999. The effects of storage temperature and humidity on the long-term storage of red pepper and red-sweet pepper. Kor. J. Hort. Sci. Technol. 17(suppl 1): 649. 
  7. Choi, I.L., Kim, I.S., and Kang, H.M. 2008. Influence of maturity of fruit and storage condition on the storability of sweet pepper in MA storage. J. Bio-Env. Con. 17(4):319-324. 
  8. Lee, J.W. 1998. Paprika (sweet pepper) cultivation technology and quality control tips. Protected Horticulture, 11(1):17-28. 
  9. Jeong, C.H., Ko, W.H., Cho, J.R., Ahn, C.C., and Shim, K.H. 2006. Chemical components of Korean paprika according to cultivars. Korean J. Food Preserv. 13(1):43-49. 
  10. Kang, H.M., Choi, I.L., and Kim, I.S. 2008. Effect of cultural regions or methods on postharvest physiological characteristics and qualities of paprika fruits. J. Bio-Env. Con. 17(4): 325-329. 
  11. Choi, J.H., Lim, J.H., Jeong, M.C., and Kim, D.M. 2005. Effect of high CO2 pre-treatment on quality of 'HiKawa Hakuho' peach fruit. Korean J. Food Preserv. 12(6):540-545. 
  12. Lim, C.S., Kim, J.M., Kim, B.S., Cho, J.L., Kang, S.M., Hwang, H.J., and Ah, C.G. 2005. Ethephon and temperature treatment improve the coloration of irregularly colored paprika (Capsicum Annuum L). Kor. J. Hort. Sci. Technol. 23(suppl. I): 70. 
  13. Kang, J.H. , Park, S.M., Kim, H.G., Son, H.J., Song, K.J., Cho, M., Kim, J.R., Lee, J.Y., Song, and K.B. 2015. Gaseous chlorine dioxide treatment to produce high quality paprika for export. J. Korean Soc. Food Sci. Nutr. 44:(7)1072-1078.  https://doi.org/10.3746/jkfn.2015.44.7.1072
  14. Kang, J.H., Park, S.M., Kim, H.G., Son, H.J., Song, K.J., Cho, M., Kim, J.R., Lee, J.Y., and Song, K.B. 2016. Effects of combined chlorine dioxide gas treatment using low-concentration generating sticks on the microbiological safety and quality of paprika during storage. J. Korean Soc. Food Sci. Nutr. 45(4):619-624.  https://doi.org/10.3746/jkfn.2016.45.4.619
  15. Kim, A.N., Ha, M.H., Lee, K.Y., Rahman, M.S., Kim, N.S., and Choi, S.G. 2017. The effect of aluminum coating to corrugated packaging on quality characteristics of paprika during storage. Korean J. Food Preserv. 24(7), 934-941.  https://doi.org/10.11002/kjfp.2017.24.7.934
  16. Kim, J.S., Ahn, J., Ha, T.Y., Rhee, H.C., and Kim, S. 2011. Comparison of phytochemical and antioxidant activities in different color stages and varieties of paprika harvested in Korea. Korean J. Food Sci. Technol. 43(5):564-569.  https://doi.org/10.9721/KJFST.2011.43.5.564
  17. Lee, J.S., Chang, M.S., and Park, S.H. 2016. Growth, storage and fresh-cut characteristics of onion (Allium cepa L.) in unstable environmental condition and storage temperature. J. Korea Soc. Packag. Sci. Tech. 22(3):143-154.  https://doi.org/10.20909/kopast.2016.22.3.143
  18. An, C.G., Hwang, Y.H., Yoon, H.S., Hwang, H.J., Rho, C.W., Song, G.W., and Jeong, B.R. 2005. Effect of first irrigation time after sunrise on fruit quality and yield of sweet peppers (Capsicum annuum 'Jubilee' and 'Romeca') in rockwool culture. Kor. J. Hort. Sci. Technol. 23(2):146-152. 10. 
  19. Bae, S.H., Seo, K.W., Jang, J. H., Lee, J.T., Kwon, S.W., Song, Y.J., Guak, S.H., and Park, J.S. 2015. Effect of cocopeat media composition on growth and fruit characteristics of summer-cultivated paprika. J Agri. Life Sci. 46(2):45-50 
  20. Rural Development Administration (RDA). 2013. Hydroponics. RDA, Suwon, Korea. 
  21. Yeo, K.H., Kang, J.S., Kim, Y.S., and Kim, I.S. 2018. Development of closed hydroponic technologies with an environment-friendly substrate in cultivation of fruit vegetables for exportation. RDA Reptr. 3-276. 
  22. Rural Development Administration (RDA). 2003. Manual for agricultural investigation. RDA, Suwon, Korea. 
  23. National Institute of Horticultural and Herbal Science (NIHHS). 2021. Research data standards manual for vegetables: paprika, sweet pepper. NIHHS, Wanju, Korea. 
  24. Jeong, J.C., Woo, P.K., and Joon, Y.Y. 1990. Influence of packaging with high-density polyethylene film on the quality of leaf lettuce during low temperature storage. Korean J. Hortic. Sci. 31(3):219-225. 
  25. Chang, M.S., Lim B.S., Kim, J.G., and Kim, G.H. 2016. Survey on packaging status and changes in quality of tomato and paprika using different packaging types. Korean J. Food Preserv. 23(2): 166-173.  https://doi.org/10.11002/kjfp.2016.23.2.166
  26. Kader, A.A., Zagory, D., Kerbel, E.L., and Wang, C.Y. 1989. Modified atmosphere packaging of fruits and vegetables. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 28(1): 1-30.  https://doi.org/10.1080/10408398909527506
  27. Kays, S.J. 1991. Postharvest physiology of perishable plant products. AVI Publishing, N.Y. USA. 
  28. Han, G.M., Jung, J.M., Hwang, Y.S,. Lee, W.H., and Chung, S.O. 2016. Freshness degradation by temperature and humidity from harvest to storage for paprika. Proceedings of the 30th Korean Society for Agricultural Machinery Conference 21(I): 135-136. 
  29. Lee, J.S., Chang, M.S. Jeong, and C.S. 2020. Changes in quality factors of 'Honey One' melon during storage at different temperature. Hortic. Sci. Technol. 38(2):249-262.  https://doi.org/10.7235/HORT.20200024
  30. Park, H.W., Kim, S.H., and Lee, S.A. 2011. Freshness of paprika packed with PLA films. Korean J. Packaging Sci. Technol. 17(1): 7-11. 
  31. Lee, J.S., Chung, D.S., Choi, J.W., Jo, M.A., Lee, Y.S., and Chun, C.H. 2006. Effects of storage temperature and packaging treatment on the quality of leaf lettuce. Korean J. Food Preserv. 13(1): 8-12.