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Preference and Loyalty Evaluation Using Sentiment Analysis for Promotion and Consumption Expansion of Paprika

감성분석을 이용한 파프리카 소비 확대와 홍보를 위한 선호도와 충성도 평가

  • Jang, Hye Sook (National Institute of Horticultural & Herbal Science, RDA) ;
  • Lee, Jung Sup (Protected Horticulture Research Institute, National Institute of Horticultural and Herbal Science) ;
  • Bang, Ji Wong (Protected Horticulture Research Institute, National Institute of Horticultural and Herbal Science) ;
  • Lee, Jae Han (Protected Horticulture Research Institute, National Institute of Horticultural and Herbal Science)
  • 장혜숙 (국립원예특작과학원 화훼과) ;
  • 이중섭 (국립원예특작과학원 시설원예연구소) ;
  • 방지웅 (국립원예특작과학원 시설원예연구소) ;
  • 이재한 (국립원예특작과학원 시설원예연구소)
  • Received : 2022.08.24
  • Accepted : 2022.10.17
  • Published : 2022.10.31

Abstract

This study investigated the consumption tendency and awareness of paprika in order to expand and promote the consumption of Capsicum annuum L. The research investigated the relationship of preference and loyalty based on emotional response of paprika according to the semantic differential scale. The survey was conducted from January to February 2022 using a random sampling method targeting 155 general people, and a total of 142 questionnaires were analyzed excluding 13 wrong answers. The nine items on the awareness of paprika showed to be consisted of three factors such as 'Food taste', 'Usability', and 'Economics' by factor analysis. Regarding to the awareness of paprika the positive answer that 'I think paprika is good for health' among the nine questions was the highest at 92.3%. In the preference aspect of shape, blocky type had the highest preference for the shape of paprika, followed by mini and conical types in order of preference (p < 0.001). As for color preference, yellow paprika was the most preferred, followed by orange, red, and green, showing statistical significance. The emotional response of paprika by paprika image showed a statistically significant difference in the four colors. The words such as 'bright', 'clean', and 'spirited' appeared as representative emotional vocabulary for paprika. Multiple regression analysis was performed to examine the effect of paprika on the three factors of awareness, preference, and loyalty due to the quality of life. As a result, the higher the paprika preference and quality of life, and the higher the taste and availability factors, the higher the paprika awareness and loyalty. As the variable that has the most influence on the loyalty of the survey respondents, preference was found to have the highest explanatory power at 43%. From these results, it was judged as a very important factor in the survey on the shape and color preference of paprika. Therefore, the recent increase in awareness that paprika is good for health is thought to act as a positive factor in revitalizing the domestic market and increasing consumption of paprika in the future. Also, among the three types of paprika, the yellow blunt type showed the highest preference. Therefore, in order to produce and promote this type of paprika, it is also important to increase the cultivation to suit the purchasing propensity of consumers.

본 연구에서는 파프리카(Capsicum annuum L)의 소비증가 및 홍보를 위해 응답자 소비성향과 파프리카의 인지도를 분석하였다. 의미분별법에 따른 파프리카에 대한 감성반응을 바탕으로 선호도 및 충성도와의 상관관계를 분석하였다. 설문조사는 2022년 1월부터2월까지 일반인 155명을 대상으로 임의추출법을 통하여 조사하였으며, 잘못된답변을 한 13건을 제외하고 총 142명의 설문지를 분석하였다. 파프리카의 인지도 9개의 문항을 요인분석을 통하여 재구성한 결과 '식미성', '이용성', '경제성'의 3요인으로 구성되었다. 9가지 문항 중에서 파프리카에 대한 인지도를 문항별로 알아본 결과로 '파프리카가 건강에 좋을 것 같다'는 문항의 긍정적 답변이 92.3%의 가장 높은 비율을 나타냈다. 파프리카의 형태 선호도는 뭉툭한 유형이 가장 높았고, 그 다음은 소형(Mini) > 원뿔형(Conical) 순으로 선호하는 것으로 나타났다(p < 0.001). 색채 선호도는 노란색 파프리카를 가장 선호하는 것으로 나타났고, 그 다음은 오렌지색 > 적색 > 녹색 순으로 선호하는 것으로 나타났으며 통계적으로 유의하였다. 파프리카의 이미지를 보고 느끼는 감성 반응은 3가지 형태간, 그리고 4가지 색채간 통계적으로 유의한 차이를 보였으며, '밝은', '맑은', '활기찬'이 대표 이미지 감성어휘로 나타났다. 파프리카 이미지에 대한 감성 2요인(평가적인 요인, 정서적인 요인)과 통제변수인 인구통계학적 변수가 선호도에 미치는 영향을 알아보기 위해, 더미변수를 포함한 다중회귀분석을 실시한 결과, 파프리카 이미지에 대한 평가적인 요인이 높을수록, 그리고 주부의 경우 선호도는 높은 것으로 나타났다. 또한 파프리카의 인지도 3요인(식미성, 이용성, 경제성), 선호도, 한국판 삶의 질과 통제 변수인 인구통계학적 변수가 충성도에 미치는 영향을 알아보기 위해, 더미변수를 포함한 다중회귀분석을 실시하였다. 그 결과, 파프리카 선호도와 삶의 질이 높을수록, 파프리카 인지도 중에서 식미성 요인, 이용성 요인이 높을수록 충성도는 높은 것으로 나타났다. 또한 경제성 요인 즉 가격이 높을수록, 그리고 응답자의 월평균 소득이 낮고, 농림수산업 종사자의 경우 충성도는 낮은 것으로 나타났다. 설문 응답자들의 충청도에 영향을 미치는 변수들 중에서 파프리카 선호도는 43%로 가장 높은 설명력을 지니며 가장 영향력 있는 변수로 나타났다. 이러한 결과에서 파프리카의 형태와 색채 선호도에 대해 구명하는 것은 매우 중요한 것으로 판단되었으며, 최근 파프리카가 건강에 좋을 것이라는 인식이 높아지고 있다는 것은 앞으로 내수 증가에 긍정적 요인이 될 것으로 생각되었다. 또한 3가지 형태의 파프리카 중에서 선호도가 가장 높게 나타났던 뭉툭한 유형의 노란색 파프리카를 생산, 홍보를 지향하여 소비자의 구매 성향에 적합한 파프리카의 재배를 늘리는 것도 중요할 것으로 판단되었다. 추후 파프리카의 소비 촉진을 위하여 소비자를 대상으로 한 지속적인 연구와 홍보 지원 활동 등을 통하여 파프리카에 대한 소비자 인지도를 높일 필요가 있다고 생각된다.

Keywords

Acknowledgement

본 연구는 2022년 농촌진흥청 국립원예특작과학원 시설원예연구소 연구개발사업(과제번호: PJ01607301)에 의해 수행되었음.

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