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Improving Efficiency and Effectiveness of Disinfection by Soaking Seeds before Rice Seed Disinfection

벼 종자소독 전 침종에 따른 소독효과 및 효율성 향상

  • Yun, Yeotae (Crop Research Division, Chungcheongnamdo Agricultural Research and Extension Services) ;
  • Chung, Chongtae (Crop Research Division, Chungcheongnamdo Agricultural Research and Extension Services) ;
  • Kim, Gyucheol (Crop Research Division, Chungcheongnamdo Agricultural Research and Extension Services) ;
  • Kim, Byungryun (Eco-friendly Agriculture Division, Chungcheongnamdo Agricultural Research and Extension Services)
  • 윤여태 (충청남도농업기술원 작물연구과) ;
  • 정종태 (충청남도농업기술원 작물연구과) ;
  • 김규철 (충청남도농업기술원 작물연구과) ;
  • 김병련 (충청남도농업기술원 친환경농업과)
  • Received : 2022.07.20
  • Accepted : 2022.08.12
  • Published : 2022.09.01

Abstract

Seed disinfection is a necessary process to decrease Bakanae disease in rice and is carried out at 30℃ to increase disinfection efficiency. However, the length of sprout after seed disinfection is not suitable for sowing, so additional processes such as seed soaking is needed. For this reason, this study was conducted to develop the efficient and effective seed disinfection method. When the seed disinfection finished after soaking seeds in cold water for 2 days, length of sprout was about 1.0 mm and sowing can be done without additional processes. In addition, the incidence of Bakanae disease was greatly reduced by 64% compared to conventional method. In order to find out why the newly developed method (disinfection after soaking) is more efficient than conventional method, soaked and not soaked seeds were stained using methylene blue staining. It was found that soaked seeds were more easily stained with about 50% of internal and external endosperm stained. Therefore, pesticide can be absorbed easily into internal endosperm of soaked seeds and efficiently destroy the spore of pathogen. As a results of this study, newly developed method will be useful as it can improve efficiency of agricultural work and also effectively decrease Bakanae disease compared to conventional method.

벼 종자소독은 키다리병 경감을 위해 필요한 과정으로 소독의 효과를 높이기 위해 30℃의 고온에서 수행하고 있다. 하지만, 벼 종자소독(30℃에서 48시간)을 마친 종자는 유아의 길이가 파종하기에 짧아 적당한 유아의 길이가 될 때까지 추가적인 침종작업이 필요한데, 품종별로 유아의 생장속도가 달라 농민들은 수온을 조절하고 유아의 길이를 확인해야 하는 번거로운 농작업으로 생각하고 있다. 따라서 키다리병 방제효과를 높이면서 종자소독 후 즉시 파종이 가능한 소독방법을 개발하고자 본 연구를 수행하게 되었다. 벼 종자소독 전 찬물에 2일간 종자를 침종하고 고온으로 종자소독(30℃ 48시간) 하면 파종하기 적당한 유아의 길이(1 mm 내외)가 되었고, 관행 대비 성묘율은 차이가 없으면서 키다리병은 64% 감소하는 결과를 보였다. 종자를 찬물에 침종 후에 소독하는 새로운 소독 방법이 키다리병 방제효과가 높은 이유를 구명하기 위해, 메틸렌블루 염색약을 이용하여 침종처리한 종자와 침종처리 하지 않은 종자를 염색한 결과 침종처리한 종자는 내부 및 외부 배유의 약 50%가 염색되었다. 따라서 종자소독 전 침종처리를 하면 소독약이 종자 내부의 배유까지 흡수되므로 내부에 있는 키다리병 포자까지 효과적으로 살균하기 때문으로 판단된다. 결론적으로 새롭게 개발된 소독방법은 종자소독 전 2일간 찬물로 침종처리 하면, 관행 방법 대비 침종작업시 수온을 고려하지 않아도 되고 벼 품종과 소독약 종류에 상관없이 유아의 길이는 1 mm 내외가 되어 농작업의 효율성을 높일 수 있으며 키다리병 발생을 관행대비 감소시킬 수 있어 농업현장에서 유용하게 사용될 것이다.

Keywords

Acknowledgement

본 논문은 충청남도농업기술원 시험연구사업(세부과제명 : 벼 건묘육성을 위한 종자소독방법 개선)의 지원으로 수행된 결과입니다.

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