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The Effect of Technology Difficulty and Safety Perception on Customer Value Perception and Intention to Use Self-Service Technologies

셀프서비스기술 환경에서 기술난이도와 안전성 지각이 고객가치인식과 지속사용의도에 미치는 영향

  • 복소양 (전남대학교 디지털미래융합서비스 협동과정) ;
  • 유천연 (치치하얼공학대학교) ;
  • 고준 (전남대학교 경영학부)
  • Received : 2022.01.14
  • Accepted : 2022.03.03
  • Published : 2022.03.31

Abstract

Computer and Internet information technologies(ICTs) have changed the modern service industry and people's life style. In particular, the global spread of COVID-19 has attracted more attention to contact service types such as self-service technology. With the increase in labor costs and the enhancement of consumer self-awareness, more and more companies transfer part of their work to customers through their own service technology. This study seeks to answer the following questions. (1) Do technology difficulty and safety perception affect customer value recognition in the self-service technologies? (2) Does customer value recognition influence the intention to use such technologies continuously? This study conducted an empirical analysis with 327 samples to validate the influence of self-service characteristics(technology difficulty and safety perception) on customer value recognition and continuous utilization intentions. Also, it analyzes the moderating effects of age and frequency of use on the relationship between self-service characteristics and customer value recognition. The study results show that the technology difficulty does not affect the customer's perceived value recognition; and the higher the customer's value recognition, the higher the intention of continuous use.

컴퓨터와 인터넷 정보 기술은 현대 서비스 산업과 사람들의 생활 방식을 변화시켰다. 특히 COVID-19의 전 세계적 확산으로 셀프서비스 기술 등 연락 서비스 유형에 대한 관심이 점차 높아지고 있다. 인건비 상승과 소비자 자기인식 제고로 업무 일부를 자체 서비스 기술을 통해 고객에게 이전하는 기업이 늘고 경영환경 속에서 본 연구는 다음의 질문에 답하고자 한다. (1) 셀프서비스기술 환경에서 기술난이도와 안전성 지각이 고객 가치 인식에 어떻게 영향을 미치는가? (2) 고객 가치 인식은 셀프서비스기술의 지속사용의도에 영향을 끼치는가? 본 연구는 327개 표본으로 실증분석을 실시하여 셀프서비스 특성인 기술난이도와 안전성 지각이 고객가치 인식과 지속적 이용의도에 미치는 영향을 검증하였다. 고객이 가치를 인식하고 셀프서비스 기술 사용에서 중요한 역할을 하는 것은 고객의 가치 체험이다. 셀프서비스기술 환경에서 고객이 가치를 인식하여 지속사용의도에 영향을 미친다는 선행연구는 그동안 거의 없었던 바, 본 연구는 고객의 체험가치가 높을수록 셀프서비스 기술을 선호하고 지속적인 이용의도가 높아짐을 실증하였다.

Keywords

Acknowledgement

본 논문은 대한민국 교육부와 한국연구재단의 지원을 받아 수행된 연구임 (NRF-2021S1A3A2A02089809).

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