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HACCP certification status and development plan

HACCP 인증 현황 및 발전방안

  • Koo, Kyung-Min (Accreditaion Review Deptartment, Korea Agency of HACCP Accreditation and Services) ;
  • Kim, Tae-Woong (Accreditaion Review Deptartment, Korea Agency of HACCP Accreditation and Services) ;
  • Han, Seon-Ha (Accreditaion Review Deptartment, Korea Agency of HACCP Accreditation and Services) ;
  • An, Young-Sun (Accreditaion Review Deptartment, Korea Agency of HACCP Accreditation and Services) ;
  • Jun, Yae-Jung (Accreditaion Review Deptartment, Korea Agency of HACCP Accreditation and Services) ;
  • Lee, Je-Myung (Food Safety Certification Division, Food Safety Policy Bureau, Ministry of Food and Drug Safety) ;
  • Hwang, Su-Jin (Food Safety Certification Division, Food Safety Policy Bureau, Ministry of Food and Drug Safety)
  • 구경민 (한국식품안전관리인증원 인증심사본부) ;
  • 김태웅 (한국식품안전관리인증원 인증심사본부) ;
  • 한선하 (한국식품안전관리인증원 인증심사본부) ;
  • 안영순 (한국식품안전관리인증원 인증심사본부) ;
  • 전예정 (한국식품안전관리인증원 인증심사본부) ;
  • 이제명 (식품의약품안전처 식품안전정책국 식품안전인증과) ;
  • 황수진 (식품의약품안전처 식품안전정책국 식품안전인증과)
  • Received : 2021.05.07
  • Accepted : 2021.06.14
  • Published : 2021.06.30

Abstract

It is necessary to improve the self-management ability of Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP) certified companies and intensive management for companies with insufficient management. In addition, the efficiency and convenience of HACCP operation should be improved by expanding and distributing smart HACCP. In this way, it is the direction that HACCP in Korea should go forward to continuously discover and expand the field of application with the improving and smartening the HACCP system.

HACCP 인증업체의 자율관리 능력을 제고하고 관리가 미흡한 업체 등에 대한 집중관리 등 선택과 집중을 통한 관리가 필요하다. 더불어 스마트 HACCP의 확대, 보급을 통해 HACCP 운영의 효율성과 편의성을 향상 시켜야 한다. 이처럼 HACCP 제도의 내실화와 스마트화 뿐만 아니라 동시에 적용분야를 지속적으로 발굴, 확대하는 것이 우리나라 HACCP이 나아가야할 방향이다.

Keywords

References

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