Abstract
Compared to other manufacturing industries, the food manufacturing industry has a relatively large number of women casualties compared to men, and the number is steadily increasing. The age of casualties is also increasing as the society enters into an aging society. This is also evident in the food manufacturing sector. Therefore, this study conducted a survey on the safety and health awareness of workers by age and gender at small workplaces in the food manufacturing industry. Among them, we would like to focus on elderly women workers and analyze their accident characteristics to suggest ways to reduce the accident rate.
식품제조업은 다른 제조업종에 비해 상대적으로 남성 대비 여성 재해자의 수가 많은 편이며 그 수는 꾸준히 증가하고 있다. 고령화 사회로 접어듦에 따라 재해연령 또한 높아지고 있다. 이는 식품제조업종에서도 뚜렷이 나타나고 있다. 따라서 본 연구는 식품제조업의 소규모 사업장에서 연령 및 성별에 따른 근로자들의 안전·보건 인식에 대하여 설문조사를 실시하였으며. 그중 고령 여성 근로자들에 초점을 맞추어 재해 특성을 분석해 재해율이 감소할 방안을 제시하고자 한다.