Abstract
This study examined the factors for sorting miscellaneous cereal crops using a rice-sorting device by analyzing the physical characteristics according to the moisture content. The initial moisture contents of miscellaneous cereal were 16.3, 19.8, and 16.5%, respectively. The samples were used in the experiment after drying to five levels. The width, length, and area of the samples increased with increasing moisture content except for the roundness, and all the prediction models were developed with a first-order linear equation. The bulk density of Italian millet and sorghum increased with increasing moisture content, whereas the bulk density of common millet was unaffected by the change in moisture content. The terminal velocity of the samples increased with increasing moisture content, and a first-order linear equation was used to develop the prediction models. The measured physical properties of the miscellaneous cereal crops based on the changes in the moisture content could be expressed using a first-order experimental model equation. Therefore, the rice-sorting device could be applied to the terminal velocity, but the other device applying the geometrical characteristics and bulk density was required to change the design of the process depending on the type of grain.
본 연구는 잡곡(조, 기장, 수수)의 물리적 특징 중 기하학적 특성, 산물밀도 및 종말속도를 함수율별로 분석하여 미곡가공시설의 선별 장치를 이용하여 잡곡의 선별의 가능성을 위한 기초자료로 활용하기 위하여 연구를 수행하였다. 조, 기장 및 수수의 초기함수율은 16.3, 19.8, 16.5 %(w.b.)로 나타났다. 잡곡은 5수준으로 건조하여 실험에 사용하였다. 잡곡의 기하학적 특성 중 원형율을 제외하고 단축, 장축 및 면적은 함수율이 높을수록 증가하는 것으로 나타났으며, 1차식 실험모델로 모두 표현이 가능하였다. 산물밀도는 조 및 기장은 함수율이 높을수록 증가하는 것으로 나타났으나 수수의 경우는 함수율과 무관하였다. 종말속도는 함수율이 높을수록 종말속도가 증가하는 것으로 나타났으며, 1차식 실험모델로 표현이 가능하였다. 잡곡별 측정한 물리적 특성은 함수율의 변화에 따른 1차식 실험모델로 표현이 가능하였으며, 기존 미곡선별장치를 이용할 경우 종말속도를 이용하는 장치는 사용이 가능하지만 기하하적 특성 및 산물밀도를 이용하는 공정은 잡곡에 따라 전용 공정의 설계가 별도로 필요하였다.