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The Influence of Perceived Risk and Technology Trust on the Intention to Adopt New Technology Products: A Mediated Moderation Model of Optimistic Bias

지각된 위험, 기술 신뢰가 신기술 제품 수용의도에 미치는 영향: 낙관적 편향의 매개된 조절효과

  • Kim, Namhee (Dankook University, Department of Administrative Management) ;
  • Song, Hojoon (Dankook University, Department of Administrative Management) ;
  • Chun, Sungyong (Dankook University, Department of Administrative Management)
  • Received : 2020.11.16
  • Accepted : 2020.12.09
  • Published : 2020.12.31

Abstract

In the acceptance of new technology products, not only the characteristics of the product itself, but also the consumer's psychological perception of the product has a great influence. This study analyzed the effects of psychological variables such as perceived risk, technology trust, and optimistic bias on consumers' intention to accept new technology products. This study selected nanotechnology, and we found consumers with high perceived risk showed relatively low intent to accept nanotechnology products compared to consumers with high perceived risk. However, in case of high level of technology trust, consumers with high perceived risk did not show any significant difference in the intention to accept nanotechnology products. We also found that such moderating effect of technology trust is mediated by optimistic bias. We hope that the findings of this study can give meaningful implications to nanotechnology developers, marketers, and policy makers in nanotechnology industry.

혁신적인 신제품에 대한 소비자의 수용 의사결정에는 제품의 품질 이외에도 소비자의 위험인식과 같은 심리적 변수들이 상당한 영향을 미친다. 본 연구는 지각된 위험, 기술 신뢰 수준, 낙관적 편향과 같은 심리적 변수들이 혁신적인 나노기술 신제품 수용 의도에 어떤 영향을 미치는지 분석하였다. 분석 결과 우선 지각된 위험이 높은 소비자들은 나노기술제품에 대한 수용의도가 낮음을 확인하였다. 하지만 나노기술에 대한 신뢰 수준이 높은 경우에는 소비자들의 지각된 위험에 따른 나노기술 제품 수용의도의 유의미한 차이가 발견되지 않았다. 반대로 나노기술에 대한 신뢰 수준이 낮은 경우에는, 여전히 지각된 위험이 높을수록 나노기술 제품 수용의도가 낮았다. 또한, 본 연구는 이러한 기술 신뢰의 조절효과가 낙관적 편향이라는 변수를 통해 매개됨을 보였다. 즉, 기술 신뢰가 높을 경우 나노기술에 대해 자신이 타인보다 위험을 더욱 잘 통제할 수 있을 것이라는 믿음을 갖게 되고, 이렇게 높아진 낙관적 편향이 결과적으로 나노기술 제품에 대한 최종 수용의도를 높였다. 본 연구 결과를 통해 소비자의 신기술 제품 수용 결정에 다양한 심리적인 변수가 미치는 영향을 확인하고, 관련 기관의 정책 개발이나 기업의 마케팅 활동에 의미 있는 시사점을 제공해 줄 수 있을 것으로 기대한다.

Keywords

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