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사료 접종 방법에 의한 in vitro 반추위 발효 상성 변화

Rumen Fermentation was Changed by Feed Inoculation Method in In Vitro

  • 유대겸 (부산대학교 생명자원과학대학 동물생명자원과학과) ;
  • 문준범 (부산대학교 생명자원과학대학 동물생명자원과학과) ;
  • 김한빈 (부산대학교 생명자원과학대학 동물생명자원과학과) ;
  • 양성재 (부산대학교 생명자원과학대학 동물생명자원과학과) ;
  • 박중국 (농협사료) ;
  • 이세영 (천안연암대학교 축산계열) ;
  • 서자겸 (부산대학교 생명자원과학대학 동물생명자원과학과)
  • Yoo, Dae-Kyum (Life and Industry Convergence Research Institute, Department of Animal Science, Pusan National University) ;
  • Moon, Joon-Beom (Life and Industry Convergence Research Institute, Department of Animal Science, Pusan National University) ;
  • Kim, Han-Been (Life and Industry Convergence Research Institute, Department of Animal Science, Pusan National University) ;
  • Yang, Sung-Jae (Life and Industry Convergence Research Institute, Department of Animal Science, Pusan National University) ;
  • Park, Joong-Kook (Nonghyupfeed Co., Ltd) ;
  • Lee, Se-Young (Department of Animal Science, Yonam College) ;
  • Seo, Ja-Kyeom (Life and Industry Convergence Research Institute, Department of Animal Science, Pusan National University)
  • 투고 : 2019.08.16
  • 심사 : 2019.09.26
  • 발행 : 2019.09.30

초록

생물학적 평가 방법 중 in situ와 in vitro 평가 방법은 비용 및 시간을 절약할 수 있으며 동물 복지 측면에서 제약이 적어 주목되고 있는 방법이다. In vitro 실험에서 사용되는 사료 접종법으로 배양병에 직접 사료를 담는 dispersion 방법은 실제 반추위 발효 상황에 근접한 조건에서 실험할 수 있는 장점이 있지만, 시간과 노동력이 많이 소모된다. 반대로 사료 주머니를 이용한 방법은 실험 수행의 편이성이 있지만 첨가제 실험 수행의 제약이 있으며, 미생물 활성과 섬유소 소화율이 저하되는 단점이 있다. 본 실험은 dispersion 방법과 사료 주머니 방법을 조합하여 보다 편리한 방법으로 dispersion 에 가까운 높은 재현성의 발효 성상과 소화율 평가 가능할 것이라고 생각하여 in vitro 발효 성상과 미생물 조성을 비교하였다. Dispersion 방법과 nylon bag 을 조합한 실험에서 건물 소화율은 세척 과정에서 미생물 및 사료 입자의 유실로 과대평가될 수 있지만 이론적 최대 가스 발생량 Vmax, 가스 발생량에 대한 분해 속도 상수 Kg 에서 유의적 차이가 나타나지 않으며, IVNDFD, pH, NH3-N, total VFA 발생량 그리고 VFA 조성에서도 유의적 차이가 나지 않았다. Real-time PCR 을 이용한 미생물 조성 분석에서는 general bacteria의 절대량에서 유의적 차이가 나지 않았다. 상기의 결과를 종합해 볼 때, in vitro 실험에서 사료 주머니의 사용은 충분히 적용가능하며 일반적인 방법인 dispersion과 비교해 볼 때, 영양소 이용에 있어 반추미생물의 사료 접촉을 방해하지 않을 것으로 생각된다. 하지만 in vitro bach culture 방법은 배양조건에서 제약이 있어, 향후 연속 배양 방법과 in situ의 실험을 통해 본 실험의 실험결과에 대한 추가적인 규명이 필요할 것으로 사료된다.

The objective of this study was to investigate the effect of different feed inoculation method on rumen fermentation in an in vitro. Three experimental treatments were used: control (CON, direct dispersion of feed (2 g) in rumen fluid), combinations of direct dispersion (1 g) and nylon bag (DNB, pore size: 50 ㎛, 1 g), and nylon bag (NB, 2 g). An in vitro fermentation experiment was carried out using strained rumen fluid for 48 h incubation time and timothy was used as a substrate. At the end of the incubation, in vitro dry matter digestibility (IVDMD), in vitro neutral detergent fiber digestibility (IVNDFD), pH, volatile fatty acids (VFA), ammonia nitrogen (NH3-N), and microbial community were evaluated and gas production was estimated at 3, 6, 12, 24, 48 h incubation periods. Gas production was higher in CON than DNB and NB at 6 and 12 h incubation time (p<0.01). There were no differences in final gas production, pH, NH3-N concentration, total VFA production, and VFA profiles among treatments. The IVDMD was lowest in CON (p<0.01) but the IVNDFD was not differed by feed distribution methods. There were no significant differences in general bacteria and fungi. Protozoa count was highest in NB treatment among treatments (p<0.01). The abundance of cellulolytic bacteria, Ruminococcus flavefaciens and Fibrobacter succinogenes, was highest in the CON among treatments (p<0.01).

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과제정보

본 논문은 농촌진흥청 차세대 바이오그린21사업(세부과제번호: PJ01329201)의 지원에 의해 이루어진 것임.