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A Study on Factor Influencing the Nutrition Quotient for Elderly(NQ-E) of Elderly Living Alone

노인 1인 가구의 노인영양지수(NQ-E)에 영향을 미치는 요인에 관한 연구

  • Kim, Kawon (Soongsil University, Korea National Council on Social Welfare) ;
  • Hur, Junsoo (School of Social Welfare, Soongsil University)
  • 김가원 (숭실대학교, 한국사회복지협의회) ;
  • 허준수 (숭실대학교 사회복지학부)
  • Received : 2019.08.14
  • Accepted : 2019.09.23
  • Published : 2019.11.30

Abstract

The purpose of this study is to identify the Nutrition Quotient for Elderly(NQ-E) of the elderly living in the community and to investigate the characteristics of living conditions affecting the nutritional status of the elderly. The subjects of the survey were 1,970 elderly single elderly households aged 65 and over in the nationwide through convenience sampling method. A survey cooperative system was established with Comprehensive Support Center for Elderly Living Alone, and the 25 social welfare institutions. 385 Life Managers for Elderly Living Alone participated as a survey agent. As a result, NQ-E was 51.14 points, which is the lowest level in the NQ-E, and the explanatory power was 20.1% in multiple regression analysis. Significant variables were age, sex, subjective health status, low number of medication, non-smoker, non-alcoholic, satisfactory economic status, academic status, and the interaction with family and neighbors. Based on this result, this study explains that comprehensive measures of nutritional management for the elderly living alone needs to be sought.

본 연구는 지역사회에 거주하는 노인 1인 가구의 노인영양지수(Nutrition Quotient for Elderly, NQ-E)를 파악하고, 영양 수준에 영향을 미치는 생활실태 특성을 규명함으로써 노인 1인 가구가 지역사회 내에서 건강한 노후를 영위할 수 있는 개입 방안을 고찰하고자 실시되었다. 조사 대상은 전국에 만 65세 이상 1인 단독가구 노인 1,970명을 편의표집방법으로 조사하였으며, 사회복지기관 25곳과의 조사 협조체계를 구축하고 독거노인생활관리사 385명이 설문조사 요원으로 참여하였다. 조사 결과 노인영양지수(NQ-E)는 평균 51.14점으로 '하' 등급'을 나타냈으며, 다중회귀분석의 설명력은 20.1%로 나타났다. 유의미한 변인으로는 여성인 경우, 연령이 낮을수록, 동부에 거주하는 경우, 주관적 건강상태가 좋은 경우, 복약 수가 적을수록, 비흡연자인 경우, 과음주가 아닌 경우, 경제상태 만족도가 좋은 경우, 식비 비중이 30% 이상인 경우, 무학이 아닌 경우, 가족 및 이웃과의 교류가 많을수록 노인영양지수(NQ-E)를 높이는 예측변인이 됨을 알 수 있었다. 본 연구결과를 근거로 향후 노인 1인 가구의 영양관리 및 향상을 위한 포괄적인 대책이 모색되어야 할 것이다.

Keywords