그림 1. 시스템 외관 Fig. 1. System Layout
그림 2. 전체 시스템 구성도 Fig. 2. System Configuration Diagram
그림 3. 기실의 위치 Fig. 3. Position of Air sack
그림 4. 적외선 조명 방향 Fig. 4. Position of Infra-Red Light Source
그림 5. 실험 절차 흐름 Fig. 5. Test Flowchart
그림 6. 데이터 획득 과정 그림 6. Data Acquisition process
그림 7. 계란의 장단축 Fig. 7. Long & Short axis of Egg
그림 8. 픽셀의 길이 측정 Fig. 8. Measurement of Pixel Length(mm)
그림 10. 기실 부피비율 평균값 증가(20℃) Fig. 10. Increasing air sack volume ratio average(20℃)
그림 11. 기실 부피비율 평균값 증가(30℃) Fig. 11. Increasing air sack volume ratio average(30℃)
그림 12. 기실과 호우 유닛과의 상관관계 Fig. 12. Air sack and HU unit co-relation
그림 9. 타원의 부피 공식 Fig. 9. Ellipse Volume Equation
표 1. 저장 온도에 따른 실험 방법 Table 1. Test Plan According to Storage Temperature
표 2. 픽셀의 실측 단위 변환 Table 2. Actual unit conversion of pixels
표 3. 기실과 호우유닛 Pearson 상관관계 Table 3. Pearson Correlations between Air Sack and Haugh Units
참고문헌
- Korea institute for animal products quality evaluation. www.ekape.or.kr
- QCM+ Range. http://www.tss-york.com/
- Sang Ho Kim, Sang Kin Lee, Duk Su Lee, Won BO Cho, Seong Hun Lee, Stuart Borden, Young A Woo, Hyo Jin Kim. 2005. Non-Destructive Measurement of the Egg Freshness by Near Infrared Spectrometry. Journal of the Korean Chemical Society. 2005, vol. 49, No. 6
- Hao Lin, Jiewen Zhao, Li Sun, Quansheng Chen, Fang Zhou. 2011. Freshness measurement of eggs using near infrared(NIR) spectroscopy and multivariate data analysis. Elsevier. Aprill 2011, Volume 12, Issue 2, 182-186 https://doi.org/10.1016/j.ifset.2011.01.008
- Jiewen Zhao, Hao Lin, Quansheng Chen, Xingyi Huang, Zongbao Sun, Fang. 2010. Identification of egg's freshness using NIR and support vector data description. Elsevier. June 2010, Volume 98, Issue 4, 408-414 https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2010.01.018
- Wei Zhang, Leiqing Pan, Sicong Tu, Ge Zhan, Kang Tu. 2015. Non-destructive internal quality assessment of eggs using a synthesis of hyperspectral imaging and multivariate analysis. Elsevier. July 2015, 41-48.
- Mahmoud Soltani, Mahmoud Omid. 2015. Detection of poultry egg freshness by dielectric spectroscopy and machine learning techniques. Elsevier. July 2015,Volume 62, Issue 2, 1034-1042 https://doi.org/10.1016/j.lwt.2015.02.019
- Open Source Computer Vision Library. https://opencv.org/
- United States Department of Agriculture. Egg-Grading Manual. Agricultural Handbook Number 75.
- Rafael C. Gonzalez and Richard E. Woods, 2002. "Digital Image Processing"
- Murray R. Spiegel, Mathematical Handbook of formulas and tables