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Comparative Study on the Storage Experiment of Cheorwon Onion

철원양파의 저장실험 연구

  • Kim, D.H. (Korea National College of Agriculture and Fisheries) ;
  • Kim, Y.B. (Korea National College of Agriculture and Fisheries) ;
  • Koo, H.J. (Korea National College of Agriculture and Fisheries) ;
  • Leeo, H.J. (Cheolwon-gun Agricultural Technology Center) ;
  • Kang, C.S. (Korea National College of Agriculture and Fisheries) ;
  • Baek, H.J. (Korea National College of Agriculture and Fisheries) ;
  • Lee, J.S. (Department of Food Resource Marketing Economics, College of Environment and Bioresource Science, Chonbuk National University) ;
  • Chang, K.J. (Korea National College of Agriculture and Fisheries)
  • 김동현 (국립한국농수산대학 특용작물학과) ;
  • 김연복 (국립한국농수산대학 특용작물학과) ;
  • 구현정 (국립한국농수산대학 특용작물학과) ;
  • 이희종 (철원군농업기술센터 특용작물학과) ;
  • 강창수 (국립한국농수산대학 특용작물학과) ;
  • 백현진 (국립한국농수산대학 특용작물학과) ;
  • 이정세 (전북대학교 농업경제학과) ;
  • 장광진 (국립한국농수산대학 특용작물학과)
  • Received : 2019.10.10
  • Accepted : 2019.11.29
  • Published : 2019.12.20

Abstract

The purpose of this study was to compare the storage and post-storage changes of Cheorwon onions and onions for each region. Onion is a perennial plant belonging to the lily family. It is native to Persia of Southwest Asia. It is cultivated much in the temperate regions of the world. Cheorwon area is inland, but it has high continental climate due to its high altitude. Therefore it is said that the onion cultivated in this region has higher sugar content and higher taste than onion grown in southern region. Although the results of onion storage experiments in Cheorwon, Muan, Buan, and Changnyeong regions did not show much difference in weight, width, and height measurements before and after storage, Brix was reduced by approximately 1-2 brix. Before and after storing in each region, Brix was the highest in Cheorwon, Changnyeong, Buan, and Muan, and after saving, onions in Cheorwon were the same order. After each region was stored, the results showed that Cheorwon (112.3g), Muan (106g), Buan (102.1g) and Changnyeong (92.6g) had the highest hardness. Cold storage tests show that onions contain the least amount of corruption in paper boxes, while Cheorwon onions have the lowest level of corruption in other areas.

본 연구는 다른 지역에 비해 일교차가 큰 철원 지역에서 재배되고 있는 양파와 각 지역별 전남 무안, 전북 부안, 경남 창녕지역 양파의 생육특성과 저장 후 변이를 알아보기 위해 수행되었다. 그 결과 철원, 무안, 부안, 창녕 지역의 양파 저장 실험 결과 저장 전 과 후의 생육특성(구경, 구고, 구중)은 큰 차이를 보이지 않았다. 저장 전과 후의 당도는 저장 후에 당도가 약 1-2 brix 정도 감소되었다. 각 지역별로 저장 전과 후의 당도는 철원 양파가 높았고 저장 후에도 역시 같은 순이었다. 각 지역별로 저장 후 경도를 측정한 결과 철원(112.3g) > 무안(106g) > 부안(102.1g) > 창녕(92.6g)으로 철원양파가 높은 경도를 보였다. 경도의 차이는 지역별 낮과 밤의 온도차 및 재배농가에 따라 차이가 나타나는 것으로 보인다. 저장 용기별(양파망, 종이박스, 박스) 저장 실험 결과는 종이박스에서 부패수가 가장 적었다. 따라서 양파를 저장할 때 부패수를 줄이기 위해 종이 박스를 이용하는 것이 유익하다고 사료된다.

Keywords

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