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Morphological Characteristics and Material Comparison of Native Orostachys species (Orostachys japonica (Maxim.) A. Berger, Orostachys minuta (Kom.) A. Berger, Orostachys chongsunensis Y. N. Lee)

자생 바위솔(바위솔, 정선바위솔, 좀바위솔)의 형태적 특성과 성분 비교

  • Jung, J.H. (BiBi FLORA Natural Research and Development) ;
  • Park, N.B. (Department of Floriculture, Korea National College of Agriculture and Fisheries)
  • 정재한 (비비플로라 천연물연구소) ;
  • 박노복 (국립한국농수산대학 화훼학과)
  • Received : 2019.09.05
  • Accepted : 2019.12.05
  • Published : 2019.12.20

Abstract

Orostachys species grow from anywhere in Korea. This variety, which lives in the harsh areas of the beach and mountains, is known to have as much change as it was isolated. It has been used as a medicine for a long time, and now the flower is beautiful and has been developed for horticulture. As a result of morphological characteristics and component analysis of three Orostachys species, the following results were obtained. 1. Orostachys species showed two types of leaves according to the growing environment. O. japonica (Maxim.) A. Berger and O. minuta (Kom.) A. Berger were lanceolate, and O. chongsunensis Y. N. Lee was obovate. 2. The leaves were all green. However, some of the O. japonica (Maxim.) A. Berger had white powder. Some of the O. minuta (Kom.) A. Berger was green with red spots on the back. O. chongsunensis Y. N. Lee showed strong gray before flowering but weak green when flowering. 3. The thorns of the leaves were O. japonica (Maxim.) A. Berger and O. minuta (Kom.), but O. chongsunensis Y. N. Lee was not. 4. Whether it was a leaf dot or not, there were dots in O. japonica (Maxim.) A. Berger and there were dots on the O. minuta (Kom.) and the O. chongsunensis Y. N. Lee. 5. The flowers were all white, and the stamens were red in O. japonica (Maxim.) A. Berger and O. minuta (Kom.) A. Berger and white in O. chongsunensis Y. N. Lee. 6. It was confirmed that the ingredients in Orostachys species contained kaempferol, quercetin, flavonoid etc., which have high antioxidant activity.

바위솔속 식물은 우리나라 어느 곳에서나 자란다. 바닷가나 산의 척박한 곳에서 살아가는 이 품종들은 격리된 시간만큼이나 많은 변이가 있는 것으로 알려져 있다. 예부터 약재로 이용되어 왔고 지금은 꽃이 아름다워 원예용으로도 개발이 되고 있다. 이렇게 소중한 우리의 자원을 더 상세히 알아보고자 바위솔속 식물 3종을 대상으로 형태적인 특성과 성분 분석을 한 결과 다음과 같은 결과를 얻었다. 1. 바위솔속 식물은 자라는 환경에 따라 잎의 형태는 2가지 형태를 보였다. 바위솔과 좀바위솔은 피침형, 정선바위솔은 타원형이었다. 2. 잎색은 모두 녹색을 띄고 있지만 바위솔은 흰분이 나타나는 개체들도 보였고, 좀바위솔은 녹색이고 뒷면에는 붉은색 반점이 있었으며 정선바위솔은 꽃이 피기전에는 회색이 강하게 나타났으나 개화 때에는 녹색이 나타났다. 3. 잎의 가시는 바위솔과 좀바위솔은 가시가 있었지만 정선바위솔에는 가시가 없었다. 4. 잎의 점 여부는 바위솔에는 점이 없었고 좀바위솔과 정선바위솔에서는 점이 있었다. 5. 꽃은 모두 백색이었고 수술은 바위솔과 좀바위솔은 붉은색, 정선바위솔은 백색이었다. 6. 바위솔속 성분은 항산화 활성도가 높은 kaempferol, quercetin, flavonoid등이 함유되어 있는 것을 확인하였다.

Keywords

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