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Intention to Participate in Collaborative Consumption as Providers and Users

제공자 및 사용자로서의 협력적 소비 참여의도에 관한 연구

  • 황혜선 (성균관대학교 소비자가족학과) ;
  • 김지혜 (한국리서치 여론조사본부) ;
  • 김기옥 (성균관대학교 소비자가족학과)
  • Received : 2017.10.24
  • Accepted : 2017.12.09
  • Published : 2018.03.28

Abstract

Collaborative consumption was suggested as a new paradigm of consumption and business model that focuses on sharing and using resources to reduce the risks of resource depletion and environmental impact. Individual consumers carry out a role not only as users but also as providers for collaborative consumption. In the present study, the authors investigated consumers' intention to participate in collaborative consumption both as providers and users. The effects of perceived benefit of collaborative consumption, subjective norms and ease of participation on the intention to participate in collaborative consumption were analyzed. The perceptions on benefits and subjective norms were relatively high, while the perception on ease of participation was relatively low. The effects of subjective norms and ease of participation on the intention to participate in collaborative consumption were significant. The result shows that support from one's reference group and the perception on ease of participation have significant positive effects on the intent to participate in collaborative consumption. Therefore, communication strategies for developing a positive consumer attitude and a social consensus about the necessity of collaborative consumption are needed.

협력적 소비는 소비에 공유 패러다임을 적용하여 자원고갈과 환경오염 문제를 완화할 수 있는 대안적 소비방식이자 공유경제 시스템 내에서 새로운 가치를 창출하는 비즈니스모델로서 의미가 있다. 협력적 소비에 참여하는 개인은 자신의 것을 공유하는 제공자가 되기도 하며 공유된 것을 사용하는 사용자가 되기도 한다. 본 연구에서는 제공자 및 사용자로서 협력적 소비에 참여하고자 하는 의도에 지각된 혜택, 주관적 규범, 참여용이성인식이 미치는 영향을 분석하였다. 전반적으로 지각된 혜택과 주관적 규범은 높게 나타난 반면, 협력적 소비 참여용이성인식은 상대적으로 낮게 나타났다. 제공자 및 사용자로서 협력적 소비에 참여할 의도는 주관적 규범과 참여용이성인식에 정적 영향을 받는 것으로 나타났다. 이는 소비자가 협력적 소비에 참여하는 데 주변 사람들의 지지와 자신의 능력에 대한 인식이 중요한 요인으로 작용함을 의미한다. 따라서 협력적 소비를 활성화하기 위해서는 협력적 소비에 대한 소비자의 긍정적 태도를 형성하고 협력적 소비의 필요성에 대한 사회적 공감대를 형성할 수 있는 커뮤니케이션 전략이 필요하다.

Keywords

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