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A Study of the Relationship between Consumers' Perceived Benefits and Satisfactions for Foodservice Marketing -Focusing on Organic foods-

외식마케팅을 위한 소비자의 지각된 편익과 만족과의 관계 -유기농 식품을 중심으로-

  • 강신영 (우송정보대학교 글로벌호텔외식과) ;
  • 김경배 (광운대학교 정보과학교육원 호텔외식전공) ;
  • 서보원 (경희사이버대학교 외식조리경영학과)
  • Received : 2017.11.14
  • Accepted : 2018.01.29
  • Published : 2018.02.28

Abstract

With increasing numbers of consumers' concerned about their health and well-being life, interest in organic food has increased. Although there are some studies related to organic food in Korea, most organic food research has been in field of nutrition of organic food. This study aimed to find the relationship between consumers' perceived benefits and satisfactions towards organic food and to compare differences amongst ages. As the results, physical benefit and social benefit were found to have a positively significant influence on both young and old age groups' satisfaction toward organic food. Sensory benefit had a negatively influence on young age group's satisfaction, however, it was not found to have a significant influence on old age groups' satisfaction. Family economic benefit had a negatively influence on old age group's satisfaction, in contrast, family economic benefit was not found to have a significant influence on young age groups' satisfaction about organic food. Thus, the result indicated that there were significant differences between young and old age groups.

웰빙과 유기농식품에 대한 관심이 증가됨에 따라 유기농식품의 시장도 지속적으로 성장하고 있다. 이에, 외식시장에서의 유기농식품에 대한 연구가 꾸준히 진행되어 오고 있으나 대부분의 연구는 유기농식품의 영양학적 분야에 대한 연구가 주를 이루고 있다. 이에 본 연구는 소비자가 인지하는 유기농 식품의 편익과 만족도 연구를 위해 서울의 백화점 및 마트 일대에서 편의표본추출방법으로 314부를 설문하여 최종 분석을 하였으며, 특히 고연령층과 저연령층으로 구분하여 연령별로 인지하는 편익과 만족도에 미치는 영향을 분석하였다. 연구 결과 신체적, 지역적 편익은 저연령 및 고연령층 모두 만족도에 영향을 미치고 있는 것으로 분석되었고, 감각적 편익은 저연령층에는 만족도에 부정적인 영향을 미치는 것으로 나타났다. 또한, 가계경제적 편익의 경우는 고연령층의 유기농식품 만족도에 부정적 영향을 미치는 것으로 나타났다. 본 연구는 연령의 그룹에 따라 유기농식품 구매를 통한 편익이 만족도에 미치는 영향을 분석하여 점차 확대되어가고 있는 유기농식품 시장의 마케팅 시장을 세분화하고 전략의 방향을 결정하는데 기여할 수 있다.

Keywords

References

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