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Relation between Regression-based Food Additives and Carcinogenesis using Big Data Analysis

빅 데이터 분석을 활용한 회귀분석 기반 식품 첨가물과 암 발생 관계

  • 이국형 (한국산업기술대학교 컴퓨터공학과) ;
  • 이준희 (한국산업기술대학교 컴퓨터공학과) ;
  • 김정준 (한국산업기술대학교 컴퓨터공학과) ;
  • 김영곤 (한국산업기술대학교 컴퓨터공학과)
  • Received : 2017.02.21
  • Accepted : 2018.02.09
  • Published : 2018.02.28

Abstract

Well-Bing Many consumer forms of natural foods that are not chemically processed due to heat are becoming popular. However, it is very difficult to find foods that do not contain chemical food additives in the modern. Also, there are many products that do not have proper marking of ingredients of chemical food additives or are omitted from marking. Based on the annual data on chemical food additive consumption in Korea, this paper will examine the occurrence of cancer, which is emerging by additives, through time series analysis and regression analysis, one of the big data analysis techniques. Of the total population.

최근 웰빙(Well-Bing) 열품에 힘입어 화학적으로 가공되지 않은 천연 식품을 찾는 소비 형태가 많이 부각되고 있다. 하지만 현대 시대를 살아감에 있어 화학 식품 첨가물이 포함되지 않은 식품을 주변에서 찾기는 매우 힘들다. 또한 가공 조리된 식품에는 화학 식품 첨가물의 성분이 제대로 표기되어 있지 않거나 표기가 생략되어 나오는 제품이 상당수다. 본 논문은 한국의 연간 화학 식품 첨가물 소비량 데이터를 기반으로 첨가물 별 대두 되고 있는 암 발생을 빅 데이터 분석 기법 중 하나인 시계열 분석과 회귀 분석을 통해 검증 할 것이며, 이러한 식품 첨가물이 사회의 어떠한 요인 때문에 소비가 증가했는지에 대한 빅 데이터 분석을 실시해 검증한다.

Keywords

References

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