초록
유가공산업 순환생태계 내의 다양한 이해관계자들이 참여한 디자인 사고 기반의 협력적 워크숍(Design Thinking Workshop)은 '창의기제'로서 디자인 작업 방식을 바탕으로 직면 문제에 대한 구성원 간 공감대와 집단지성의 발현, 협업과 소통방식의 전환, 조직의 업무처리에 있어 실천적 프로토타이핑 문화 확산을 독려하는 새로운 문제 혁신 패러다임을 보여준다. '문제에 대한 접근', '문제의 재정의', '경험기반 미래비전 설계'의 3단계로 추진된 이 워크숍은 참여자들 스스로 사료공급업체와 축산농가주 간 사료주문의 정확도, 사료의 정시주문, 사료공급의 비용절감 측면에서 진짜 문제를 재정의 하고 새로운 대안과 확장된 비즈니스 영역을 제시한다. 이 워크숍에서 제안된 결과는 축산사료의 수급율과 품질 향상뿐만 아니라 산업의 직 간접적 이해관계자들에게 문제에 접근하는 방식과 그 해결점을 모색하는 창의적인 사고체계를 제시했다는 점에서 비즈니스 혁신에 있어 디자인 사고의 유용성을 시사한다.
A design thinking-based collaborative workshop in which various stakeholders in the milk processing industry circulation ecosystem participated shows a new problem innovation paradigm that encourages the spread of practical prototyping culture. in the expression of empathy and collective intelligence among members on facing issues, the conversion of collaboration and communication methods, the business handling of the organization based on the design work method as 'creativity mechanism'. In this workshop, which was promoted in three stages of 'approach to problems', 're-definition of problems', and 'experience-based future vision design', participants themselves redefine real problems in terms of the accuracy of feed orders between feed suppliers and livestock farmers, ordering of feeds on time, cost reduction of feed supply and present new alternatives and expanded business areas. The results suggested in this workshop suggest the usefulness of design thinking in business innovation in that they presented how to approach the problem and a creative thinking system to find its solution to direct and indirect stakeholders of the industry as well as the improvement of supply and demand rate of livestock feed and quality.