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Ontology Construction of Diet Data for Food Hygiene Informatization

식품 위생 정보화를 위한 식단 정보 온톨로지 구축과 활용

  • 차경애 (대구대학교 멀티미디어공학전공) ;
  • 여선동 ((주)웰게이트) ;
  • 윤성욱 (대구대학교 정보통신공학과) ;
  • 홍원기 (대구대학교 멀티미디어공학전공)
  • Received : 2017.01.06
  • Accepted : 2017.02.21
  • Published : 2017.02.28

Abstract

To guarantee the effectiveness of the HACCP(Hazard analysis and critical control points) system, it is necessary to develop of an ontology-based information system that can automatically manage the large amount of HACCP records or information derived from the HACCP operation results. In this paper, we construct a food information ontology which represents the relationships between ingredients, recipe, and features of food categories. Moreover, we develop HACCP automation application adopt the ontology to verify the semantic quality of the designed ontology model by performing HACCP processes such as HACCP diet classification. We expect to contribute to develop a food hygiene information and improve the accuracy of the HACCP data through the semantic system.

IT기술의 발달에 따라 다양한 분야가 정보화 되고 있으나, 식품 위생 분야의 정보화 연구는 활발하지 못하다. 그 중 예방차원의 계획적 식품위생관리시스템인 HACCP(Hazard Analysis and Critical Control Point) 시스템은 여러 식단 정보들의 연관관계로 도출되는 복잡한 업무로 진행되기 때문에 정보화가 쉽지 않아 각종 기록 업무 등이 수작업으로 시행되고 있어, 정보의 정확성을 보장하기 어렵다. 본 논문에서는 HACCP 시스템의 정보 신뢰성 확보와 운영절차의 효율성을 증대시키기 위하여 식재료, 조리법 및 식품군 특성, 식자재 등 정보들 간의 의미를 저장하는 식품 정보 온톨로지를 구축하고, 이를 검증하기 위하여 온톨로지를 기반으로 HACCP 식단을 자동 분류하는 정보화 어플리케이션을 개발하였다. 이러한 식품 정보 온톨로지는 식단분류를 위한 정보의 접근성을 높이고, 정보들 간의 연관관계를 기록함으로써 식품 정보의 효율적인 검색 및 광범위한 활용이 가능하며, 자동화된 정보 관리를 통한 HACCP 운영 정보의 신뢰성을 향상시킬 수 있다.

Keywords

References

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