Abstract
A Bacillus subtilis strain, designated G24, was isolated from grape during a study on the fermentation of Cheongkukjang, Korean traditional fast-fermented bean paste. Also, a newly isolated bacteriophage SPG24, which was found to inhibit the fermentation process, uses B. subtilis G24 as a host. The complete genome sequence of the bacteriophage SPG24 was 152,060 bp in length, with a G+C content of 42.2%. This sequence included 232 ORF; 58 forward ORFs and 174 reverse ORFs.
Bacillus subtilis를 이용하여 청국장 발효 연구를 진행하던 중 발효능이 뛰어난 B. subtilis G24라는 균주를 새로 분리하였고, 이를 숙주로 이용하는 bacteriophage SPG24를 새로 분리하였다. 본 연구에서는 bacteriophage SPG24의 유전체 서열을 해독하였으며 전체길이 152,060 bp, G+C 함량 42.2%, 232개 ORF의 bacteriophage SPG24는 B. subtilis G24를 숙주로 이용함으로써 청국장 발효를 저해하는 것으로 확인되었다.