Meaning of a Meal among Nursing Home Elderly and Staff
요양시설 노인과 요양보호사에 있어 식사의 의미
- Lee, Kyung Hee (Nursing, In-ha University)
- 이경희 (인하대학교 간호학)
- Received : 2016.08.31
- Accepted : 2016.11.15
- Published : 2016.11.30
Abstract
The purpose of this study was to understand meaning of a meal among Nursing home elderly and staff. The meaning of a mean was explained to participants through observation and in-depth interviews based on Ethnomethodologic method. The meaning of a meal expressed by the Elderly was applied as personal philosophy on diversity and Caregiver also had become a management work on convenient logic. Elderly has been recognized has as hope of health recovery in important elements such as the air life indispensable to life. In contrast, Caregiver was following their will to live formally without any sense of the meaning of life. they are just extending their life. Meaning of Nursing-home elderly was lighthearted. They eat salt with snack to have massive power and escape from the daily life. However, Caregivers have other control measure. From the above result, In the standard operation of the meal, the manual of the laws of the instructions regarding long-term care insurance for the Aged, must reflect the elderly continued proposed the need to have diversity for the education about understanding and acceptance of the elderly.
본 연구는 요양시설 노인과 요양보호사에게 있어 식사의 의미를 이해하고자 일상생활방법론을 활용하여 참여 관찰과 심층면담을 적용하여 주제 분석하였다. 연구결과 노인에게 있어 요양시설 식사는 개인의 다양성에 대한 철학이 없는 획일의 식사문화로 인식한 것과 같이 요양보호사 역시 요양시설 노인에게 있어 식사는 편의적 논리에 따른 운영으로 나타났다. 노인에게 있어 식사는 없어서는 안 될 공기와 같은 필수 요소로 건강 회복의 염원을 담고 있었으나 요양보호사는 단지 생존을 위한 수단으로 아무 의미가 없이 생명 연장을 실현하고 있었다. 노인에게 간식은 권력 및 일상의 탈출이었으나 요양보호사에게 있어 간식은 또 다른 통제 수단이었다. 본 연구의 결과를 토대로 노인장기요양보험의 시행 법령 및 요양시설 운영진의 입장이 아닌 요양시설에서 생활하고 있는 노인의 다양성을 반영한 실질적인 식사 운영 지침의 개발과 노인 존중과 이해에 대한 지속적인 교육의 필요성을 제시하였다.