Socio-Economic Differentials along the Ethnic Line among Coffee Farms in Central Highland, Vietnam

베트남 중부고원지대 커피농가의 사회경제적 격차: 민족성의 영향을 중심으로

  • Chung, Su-Yeul (Department of Geography, Sangmyung University) ;
  • Lee, Sung-Cheol (Department of Geography Education, Dongguk University-Seoul Campus) ;
  • Joh, Young Kug (Department of Regional Development, Hyupsung University)
  • 정수열 (상명대학교 인문사회과학대학 지리학과) ;
  • 이승철 (동국대학교 사범대학 지리교육과) ;
  • 조영국 (협성대학교 지역개발학과)
  • Received : 2016.05.23
  • Published : 2016.06.30

Abstract

Since after the 1986 economic reform policy(Doi Moi), the central highland in Vietnam has transformed into one of the largest coffee producing areas. The transformation had been supported by mass migration of ethnic Kinhs from the coastal lowland. It did not take long for the Kinh migrants to be the ethnic majority in the region. Meanwhile the growth of coffee industry entailed in socio-economic disparity, specially between Kinh migrants and native ethnic minorities. The disparity has becomed obvious not only between coffee farming Kinhs and non-coffee farming ethnic minorities but also between coffee farming Kinhs and ehtnic minorities. The previous literatures highlight the lack of human and social capital and the lagging modernization in ethnic minority societies. However, they fall short in showing the explicit processes why ethnic minority coffee farmers earn less than ethnic majority counterparts. With a case study of Dak Lak province, this research attempts to show the reason why there is income gap between Kinh and ethnic minority Ede coffee farmers by comparing their ways of producing coffee and selling their products. The results show that Ede's land productivity is significantly lower than Kinh's. It is because Ede farmers use less fertilizer due to the shortage of the capital. Also they often get into debt for coffee production and should pay it back right after the harvest. It deprives them of chance to raise earning by selling the coffee beans at a higher price.

베트남 중부고원 지대는 1986년 개혁개방 이후 커피생산의 비약적 증대, 글로벌 커피시장과의 적극적 연계 등을 통해 베트남뿐만 아니라 세계 유수의 커피생산 지역으로 변모하였다. 중부고원지대 커피산업의 비약적 발전은 베트남 저지 주민의 대규모 유입과 맞물려 진행되었다. 그 결과 중부고원지대는 소수민족 중심 사회에서 저지 출신 주류 민족, 킨(Kinh)족 중심 사회로 변모하였다. 한편 커피산업의 발전은 중부고원지대 가족농의 사회경제적 격차 나아가 계층 분화를 촉발하는 계기가 되었다. 커피 재배 여부 및 커피재배에서의 생산성 격차가 그대로 사회경제적 격차로 발현되었다. 이 과정에서 민족간 사회경제적 격차 문제, 소수민족의 주변화 문제가 부각되었다. 민족간 사회경제적 격차는 단순히 커피재배 참여 여부만이 아니라 커피경영에 있어서 수익성 격차에 의해서도 나타나고 있다. 기존 연구들은 소수민족농가의 커피 경영에 있어서 상대적 저효율이 소수민족의 인적 자본 및 사회적 자본의 취약성과, 문화적 특성에 따른 상업적 농업 부적응 측면을 지적하였다. 하지만 기존 연구들은 여전히 생산성의 격차가 발생하는 구체적인 메카니즘을 충분히 밝히지 못하고 있다. 이에 본 연구는 소수민족 원주민 커피농가와 다수민족 이주민 커피농가의 커피 생산 판매 과정을 비교 분석하여 커피소득 격차가 나타나게 되는 원인을 규명하고자 하였다. 사례 연구로 닥락 성의 다수민족 이주민인 킨족과 소수민족 원주민인 에데(Ede )족 커피농가를 설문하였다. 분석결과는 다음과 같다. 민족성은 커피농가간 토지생산성 격차를 설명하는 핵심 변인으로 확인되었다. 아울러 소수민족 커피농가의 낮은 생산성은 취약한 자본에 따른 조방적 경영, 부채 문제, 나아가 낮은 소득과 부채부담으로 인한 비효율적 판매전략-대표적으로 판매시기 조절-에서 비롯되는 것으로 판명되었다.

Keywords

References

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