Abstract
This study was conducted to establish replacement the corncob used in winter mushroom bottle cultivation. Corncob is unstable quality in moisture content or total nitrogen(T-N) content. Fruit body yields according to the ratio of cassava stem chips mixing were compared. After treatment-1 and treatment-2, fruit body yields increased by 8.8% and 5.4% and raw material cost decreased by 7% and 19%. The results showed that cassava stem chips could replace 33% to 67% of corncob for winter mushroom bottle cultivation.
팽이버섯 병재배용 배지재료 중 수분함량, 질소함량 등 품질의 균일화 정도가 낮은 콘코브의 대체 재료를 선발하고자 본 시험을 수행하였다. 카사바줄기칩과 콘코브의 혼합비율을 콘코브의 3분의 1를 카사바줄기칩으로 대체한 33:67(T-1), 콘코브의 3분의 2를 카사바줄기칩으로 대체한 67:33(T-2), 콘코브와 비트펄프의 전량을 카사바줄기칩으로 대체한 100:0(T-3)와 0:100(대조)에 따른 자실체 수량을 비교하였다. 살균후 배지수분 함량이 65% 수준에서 처리구 T-1과 T-2는 자실체 수량이 282.7 g과 274.0 g으로 대조구의 259.9 g/1,100ml에 비하여 108.8%와 105.4%로 많았다. 처리별 병당 배지 재료비는 T-1이 97원, T-2가 84원으로 대조구의 104원에 비하여 각각 7%, 19%가 절감되었다.